Ce este Uniunea Europeană? Prioritățile Comisiei Europene
Ce este Uniunea Europeană? Prioritățile Comisiei Europene: Alegerile pentru Parlamentul European 2019
Informare de presă
La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene. România a sărbătorit, acum un an, primul deceniu în Uniunea Europeană, un deceniu în care s-au comunitatea europeană a adus avantaje numeroase românilor, de la libera circulaţie în Europa până accesul pe piaţa muncii, la studii în școlile și universitățile europene, la schimbul de practici în educație între cadrele didactice, la eliminarea tarifelor percepute pentru roaming, la securitatea frontierelor.
Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Jean-Claude Juncker, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 10 priorități, care să faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitor mai bun pentru Europa.
Rezultatele finale ale Alegerilor pentru Parlamentul European – Rezultate Europene
Rezultatele finale ale Alegerilor pentru Parlamentul European – Rezultate Nationale
Între 23 și 26 mai, europenii au ales 751 de europarlamentari care le vor reprezenta interesele în următorii cinci ani. După alegeri, una dintre primele îndatoriri ale Parlamentului proaspăt constituit este de a alege noul președinte al Comisiei Europene.
Partidele politice europene și-au desemnat candidații „cap de listă” pentru președinția Comisiei Europene. După alegeri, luând în considerare rezultatele acestora, liderii UE vor propune un candidat pentru președinția Comisiei.
Înainte de a face acest lucru și înainte de prima sesiune plenară a noii legislaturi, la 2 iulie, deputații europeni decid cărui grup politic să se alăture sau dacă să rămână neafiliați. În al optulea termen au fost opt grupuri politice.
În prima sesiune plenară, deputații europeni vor alege președintele Parlamentului și vicepreședinții.
De asemenea, Parlamentul urmează să voteze noul Președinte al Comisiei în cadrul sesiunii plenare din 2 iulie.
Apoi, statele membre, de comun acord cu președintele ales al Comisiei, adoptă o listă de comisari candidați.
Comisarii desemnați vor fi examinați de comisiile parlamentare competente în domeniile de activitate care vor intra în portofoliul lor.
Nouă Comisie Europeană ar trebui să-și înceapă activitățile la 1 Noiembrie.
Mai multe informații pentru cetățeni despre subiectul prezentat mai sus se pot regăsi pe platformele oficiale ale Uniunii Europene: www.europa.eu, https://ec.europa.eu/commission/index_ro, http://www.europarl.europa.eu/portal/ro. Daca aveți întrebări despre Uniunea Europeană puteți contacta telefonic serviciul „Europe Direct” la numarul: 00 800 6 7 8 9 10 11 de oriunde în Uniunea Europeană, sau puteți lua legătura cu un centru de informare „Europe Direct” din zona dvs. pentru a obține informații sau a participa la un eveniment local. În județul Bacău funcționează încă din anul 2008 două centre de informare Europe Direct: la Bacău, având structură gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” și în orașul Comănești sub găzduirea administrației locale.
Contact Europe Direct Valea Trotușului Comănești
Manager – Jitaru Narcis,
Tel: 0234 370 401 Mobil: 0741119633