ACTUALITATE

O Europă puternică în lume cu noi reguli și îndrumări ale UE pentru o economie online mai echitabilă

Ce este Uniunea Europeană? O Europă puternică în lume cu noi reguli și îndrumări ale UE pentru o economie online mai echitabilă

Informare de presă

 

 

Uniunea Europeană este o uniune economică și politică unică în lume, care reunește 27 de țări europene și acoperă aproape tot continentul.

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.

Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Ursula von der Leyen, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 6 priorități, care să faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitor mai bun pentru Europa.

 

Comisia a publicat un set de resurse pentru a ajuta comercianții, platformele online și motoarele de căutare să profite la maxim de noile  norme Platform to Business . În plus, trei rapoarte de progres pregătite de grupul de experți pentru Observatorul privind economia platformei online sunt publicate pentru feedback . Rapoartele informează activitatea mai largă a Comisiei cu privire la platformele online și, în special, la pachetul care va urma Legea privind serviciile digitale.

Vicepreședintele executiv, Margrethe Vestager, a declarat: „ Cele peste 10.000 de platforme online din UE sunt doar o parte a unui ecosistem mai larg de servicii digitale care conduce inovația. În ciuda rolului lor de resursă esențială în timpul crizei de sănătate în curs de desfășurare, trebuie abordate probleme majore de echitate și siguranță. Noile reguli vor interzice anumite practici neloiale, cum ar fi suspendarea contului neexplicat, termenii și condițiile neclare; asigură o mai mare transparență în ceea ce privește clasamentul, niveluri de joc între platformele online și motorul de căutare și oferă noi posibilități de soluționare a litigiilor și reclamațiilor . 

Comisarul pentru piața internă Thierry Breton a declarat: „Încrederea este esențială atunci când vine vorba de economia online. Întreprinderile se mișcă din ce în ce mai mult pe internet – o tendință pe care pandemia coronavirusului a consolidat-o. Pentru a ne asigura că avem un mediu online corect, transparent și previzibil, toți operatorii trebuie să se adapteze la noile reguli pe care le punem în aplicare. Acestea vor consolida încrederea în economia platformei online și o vor face să se străduiască în beneficiul tuturor. ”

UE a adoptat primul set de reguli care reglementează economia platformelor. Întreprinderile și comercianții care vând online prin intermediul piețelor vor ști care sunt criteriile care vor determina poziția lor în rezultatele căutării, hotelurile care folosesc platforme de rezervare vor avea o mai mare claritate și protecție împotriva termenilor și condițiilor neloiale, dezvoltatorii de aplicații vor avea șansa să conteste deciziile de către magazinele de aplicații care doresc să-și elimine conținutul.

De asemenea, Comisia va publica orientări oficiale privind clasamentul în săptămânile următoare. Aceste linii directoare vor ajuta platformele online și motoarele de căutare să îmbunătățească predictibilitatea și transparența, pentru a ajuta întreprinderile să ia în considerare modalitatea optimă de a-și crește și gestiona vizibilitatea online.

Q&A pe Platform to Business pentru întreprinderile mici și alți operatori online

Comisia a pregătit un document Q&A care poate servi drept listă de verificare pentru platformele online și motoarele de căutare, în special pentru cele mai mici, atunci când implementează noile cerințe. Acesta va ajuta întreprinderile să obțină informații despre noile lor drepturi și opțiunile disponibile pentru a rezolva problemele care pot apărea în relațiile lor comerciale cu platformele online. De asemenea, conține informații utile pentru servicii de intermediere online, motoare de căutare și organizații sau asociații reprezentative. În plus, Comisia a realizat un videoclip care să ajute platformele online și motoarele de căutare să evalueze dacă noile norme li se aplică.

Rapoarte de progres ale grupului de experți pentru observatorul din economia platformelor online

Comisia urmărește îndeaproape evoluțiile economiei platformelor online. Grupul de experți pentru Observatorul pentru economia platformelor online a sprijinit Comisia în această sarcină, contribuind la monitorizarea pieței și la implementarea efectivă a noilor reguli.

Cele trei rapoarte de progres indică dezechilibrele puterii pieței în relația dintre platformele online și utilizatorii lor de afaceri, atât în ​​ceea ce privește accesul și utilizarea datelor, cât și discriminarea ca sursă potențială de probleme în economia platformelor online. Părțile interesate, inclusiv platformele online, întreprinderile care se bazează pe aceste platforme online, experții, precum și persoanele responsabile sunt invitați să ofere feedback până la 8 septembrie.

Mai multe informații pentru cetățeni despre subiectul prezentat mai sus se pot regăsi pe platformele oficiale ale Uniunii Europene: www.europa.eu, https://ec.europa.eu/commission/index_ro, http://www.europarl.europa.eu/portal/ro. Daca aveți întrebări despre Uniunea Europeană puteți contacta telefonic serviciul „Europe Direct” la numarul: 00 800 6 7 8 9 10 11 de oriunde în Uniunea Europeană, sau puteți lua legătura cu un centru de informare „Europe Direct” din zona dvs. pentru a obține informații sau a participa la un eveniment local. În județul Bacău funcționează încă din anul 2008 două centre de informare Europe Direct: la Bacău, având structură gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” și în orașul Comănești sub găzduirea administrației locale.

 

Contact Europe Direct Valea Trotușului Comănești

Manager – Jitaru Narcis,

Tel: 0234 370 401  Mobil: 0741119633

 

 

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura