DRAMA UNUI PROMOTOR CULTURAL: UN PĂRINTE PENTRU ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUGURAȘII MĂNĂSTIRENI
DRAMA UNUI PROMOTOR CULTURAL: UN PĂRINTE PENTRU ANSAMBLUL FOLCLORIC „MUGURAȘII MĂNĂSTIRENI
În mijlocul unei comunități pline de istorie și tradiție, o poveste se împletește între dragostea pentru folclor și durerea provocată de neînțelegeri și calomnie. Este povestea lui Cristian Blanaru, un om care și-a dedicat timpul și eforturile pentru a construi un ansamblu folcloric de excepție în comuna Mănăstirea Cașin, iar acum s-a confruntat cu o campanie de denigrare și calomnie.
“Bună ziua, dragi mănăstireni și nu numai! În urmă cu 14 ani m-am mutat în această frumoasă comună, după căsătoria cu soția mea, Alina.
Din momentul în care m-am stabilit aici, mi-am exprimat dorința de a înființa un ansamblu folcloric, iar în 2017 am și reușit acest lucru. Am înființat alături de doamna învățătoare Diana Apreotesei, cu sprijinul școlii din localitate și al primăriei, Ansamblul Folcloric ,,Mugurașii Mănăstireni”, ansamblu de care majoritatea dintre dumneavoastră v-ați bucurat în decursul acestor 7 ani și care este considerat simbolul comunei noastre. Au urmat ani de muncă, cu foarte multe ore de repetiții, cu multă transpirație și mulți copii implicați (peste 100 de copii), fără a fi remunerat.
Încă de la primul concurs (Elevii au Talent- Bacău), din luna aprilie 2018, au apărut și rezultatele, adică Premiul I la ambele grupe de vârstă. Am continuat să participăm la o mulțime de activități culturale, concursuri, festivaluri naționale și internaționale, la care am reprezentat cu cinste comuna noastră, făcând-o cunoscută atât pe plan național cât și peste hotare.
De asemenea, împreună cu doamna Diana și cu sprijinul Școlii Gimnaziale ,,Regina Maria”, prin doamna directoare Iordache Felicia, am organizat în toți acești ani, Festivalul de Etnografie și Folclor ,,Regina Maria”, cât și Festivalul de Tradiții și obiceiuri ,, Dalbe Flori”, împreună cu doamna învățătoare Moraru Alisa, evenimente prin care v-ați putut bucura de prestația unor ansambluri valoroase din țară și de peste hotare.
În anul 2022, am contribuit la organizarea evenimentului Zileler Comunei, la care am asigurat în mod gratuit, aproximativ 80% din spectacol, având invitate 13 ansambluri folclorice și o mulțime de soliști din toată țara. Încă o dată specific acest lucru: GRATUIT.
Drept mulțumire pentru implicarea mea, pentru munca depusă pentru comuna noastră, pentru ce am realizat cu acești copii și tineri, am fost jignit și denigrat în toate modurile. Am fost făcut hoț, marioneta unor cetățeni din comună, s-a spus că am luat bani de la primărie și că mi-am dus familia la mare, în loc să merg cu ansamblul, mi s-a făcut plângere la Parchetul Militar, pentru înșelăciune, etc.
Cel mai rău lucru petrecut în urma acestor plângeri, referitoare la aceste fapte inventate din dorința de a distruge ce nu poate fi controlat sau manipulat, a fost că nu am mai putut face repetiții cu ansamblul, nici măcar înaintea participării la emisiunea Românii au Talent. Atât la această emisiune, cât și la festivalurile la care au mai participat, copiii au dansat din amintiri, deoarece nu am mai putut repeta cu ei, iar în acest moment pot spune cu mare durere, că ansamblul s-a destrămat. Toate acestea s-au întâmplat deoarece tinerii din ansamblu, care au crescut sub ochii noștri, au avut curajul să protesteze pentru că nu au fost ajutați să participe la festivalul din Italia, așa cum li s-a promis.
În urma cercetărilor efectuate de Parchetul Militar Iași, s-a arătat că plângerea formulată împotriva mea a fost mincinoasă iar FAPTA NU EXISTĂ” explică Cristian Blanaru, instructorul și motorul grupului Mugurasii Mânăstireni.