Cultură & EducațieUltima ORA

16 septembrie 2022 – Ziua Mondială a Ozonului

În data de 16 septembrie 2022 APM Bacău celebrează Ziua Mondială pentru Protecția Stratului de Ozon pentru a atrage atenția asupra necesității de protejare a mediului și pentru sănătatea noastră.

Pentru a sărbători această zi, APM Bacău desfășoară în perioada 14 – 19 septembrie 2022, o campanie de informare în unitățile școlare din județul Bacău. Vor fi diseminate materiale educative la temă (pliant, prezentare ppt, clip video), în format electronic, și va desășura o serie de dezbateri / seminarii în școli din municipiul Bacău.
Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), a declarat data de 16 septembrie 1991, "ZIUA MONDIALĂ A OZONULUI, luând în considerare ziua de 16 septembrie 1987 când s-a adoptat Protocolul de la Montreal privind substanțele care epuizează ozonul, ca o promisiune din partea guvemelor de a proteja stratul de ozon.
România a aderat la acest protocol în anul 1993, asumându-și obligația de a se conforma prevederilor acestuia.
În anul 2022 se aniversează 35 de ani de la semnarea și adoptarea Protocolului de la Montreal si se serbează a 32-a zi a Ozonului sub deviza: .”Protocolul Montreal @35: cooperare globală protejând viața pe pământ”. Tema anului 2022 celebrează 35 de ani de cooperare internațională remarcabilă pentru protejarea stratului de ozon și a climatului. Și-n acest an, mesajul tratatelor de colaborare în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca oricând Continuitatea în fața adversității face din
Protocolul de la Montreal un exemplu grăitor al colaborării internaționale și-al eforturilor individuale, care asigură continuarea protejării mediului la nivel global, chiar și-n perioade de pandemie sau război.
Cum tratatul aniversează 35 de ani în Ziua Mondială a Ozonului, vom înțelege cum Protocolul de la Montreal a ajuns cel mai mare adversar al amenințării cu care s-a confruntat vreodată umanitatea: gaura din stratul de ozon. Când oamenii au aflat că
gazele care degradează ozonul folosite în aerosoli și sisteme de răcire au creat o gaură în cer, s-au aliat. Și-au arătat că multilateralitatea și cooperarea globală efectivă au funcționat și au înlocuit acele gaze. Acum, stratul de ozon se însănătoșește, permițând acestuia încă o dată să protejeze umanitatea de efectele radiației solare ultraviolete.

 

Acest demers a protejat milioane de oameni de amenințarea cancerelor de piele și-a cataractelor, în decursul anilor. A permis ecosistemelor să supraviețuiască și să se mențină și asta a protejat viața de pe pământ. De asemenea, a atenuat schimbările
climatice: dacă substanțele care degradează ozonul n-ar fi fost interzise, ne-am fi confruntat c-o creștere a temperaturii globale cu 2,5°C până la sfârșitul acestui secol. Și asta ar fi devenit o catastrofă.
În această Zi a Ozonului ne sărbătorim succesul. Dar trebuie să continuăm lupta ca să menținem aceste rezultate, în special pentru a preîntâmpina apariția surselor ilegale de substanțe care degradează stratul de ozon. Trebuie să susținem deschis
Amendamentul Kigali la Protocolul de la Montreal privind reducerea progresivă a utilizării hidrofluorocarburilor (freoni) la nivel mondial, care se aplică începând cu 1 ianuarie 2019. Prin renunțarea la freoni, gaze cu efect puternic în încălzirea globală, acest amendament poate preveni creșterea temperaturii globale cu 0.4°C până la sfârșitul secolului, continuând astfel protejarea stratului de ozon. Prin combinarea acțiunii de renunțare la freoni cu îmbunătățirea eficienței energetice în industria de refrigerare, se pot obține beneficii climatice însemnate.
În viața unui om, vârsta de 35 de ani poate fi un moment de reflecție: să ne gândim la ce-am realizat și să medităm la ce putem îndeplini în continuare.

Să continuăm lupta pentru însănătoșire împreună!

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura