COMUNICATE DE PRESA

Rezultate Financiare Semestrul I 2022

Adaptabilitatea și poziționarea strategică a Chimcomplex produce rezultate pozitive în contextul macroeconomic și geopolitic incert

București, 17 august 2022. Primele 6 luni ale anului 2022 au generat rezultate pozitive pentru Chimcomplex, principalul producător și furnizor de substanțe chimice vitale din regiune, compania raportând un profit net de 165 milioane lei (33,5 milioane de Euro), cu o cifră de afaceri de 1.222 miliarde lei (247 milioane de Euro). 

În primul semestru al anului, compania a desfășurat o activitate comercială intensă, poliolii – polieteri au avut o pondere de 56% în total vânzări, aceștia fiind produse cu impact major în procesul de decarbonare. Produsele clorosodice au avut o pondere de 33% în total vânzări, urmate de oxo – alcooli cu 4%.

Vânzările pe piața externă, în cea mai mare pare adresate piețelor din Uniunea Europeană au reprezentat în semestrul I aproximativ 90,79% din totalul vânzărilor.

Cheltuielile din exploatare au crescut în 2022 din cauza prețurilor de achiziție ale materiilor prime și utilităților, care au avut un trend ascendent în perioada ianuarie-iunie 2022. Rata de creștere a acestora fiind mai mare decât creșterea prețului de vânzare al produselor finite Chimcomplex.

Profitabilitatea companiei s-a diminuat astfel în primele 6 luni ale anului 2022, obținându-se un profit net în scădere cu 42% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

“Strategia noastră dă rezultate bune și arată performanță operațională. Cu toate acestea rezultatele financiare sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2021 ca urmare a creșterii alarmante a prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Este esențial acum să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de preţuri mult mai bune la resurse de bază. În acest fel produsele lor sunt mai ieftine și invadează piața României și a țărilor din jur. Acest lucru duce la un deficit și mai mare al balanței comerciale a României. În acest context trendul descendent al rezultatelor noastre financiare va continua și în semestrul II 2022. Ca și alte companii din industrie avem nevoie de intervenția statului pentru amortizarea preţurilor crescute la gaz şi energie electrică înainte de a lua în calcul reorganizarea producției și optimizarea structurii organizaționale.”, au declarat reprezentanții companiei.

Impactul presiunilor inflaționiste fără precedent asupra dezvoltării marjei a fost limitat prin controlul costurilor și eficiența operațională. Totodată au crescut semnificativ investițiile din spatele cheltuielilor de capital – reintegrarea fabricilor de pe platforma Oltchim ( achiziția pachetelor de acțiuni Sistemplast și CET Govora), dar și sustenabilitatea.

În aceste condiții, în primele 6 luni din acest an, Chimcomplex înregistrează un nivel consistent al EBITDA, respectiv 232 milioane lei ( 47 Milioane Euro și 19% din cifra de afaceri). 

„2022 continuă să prezinte o provocare uriașă pentru noi, rămânem sub presiunea prețurilor și ne vom adapta producția în funcție de contextul macroeconomic și geopolitic. Piața volatilă a energiei ne îngrijorează major, de aceea ne folosim de puterea financiară pe care o mai avem pentru a investi în independența energetică. Avem trei proiecte de investiții în derulare: o instalație de cogenerare de înaltă eficiență de 49Mw, o instalație de trigenerare de înaltă eficiență de 8 Mw și monitorizarea consumurilor de energie. Totodată în linie cu valorile și prioritățile strategice, Chimcomplex va continua să susțină în mod activ tranziția către chimia verde circulară, hidrogen și eficiența tehnologică și energetică” au continuat reprezentanții companiei.

Pentru anii următori Chimcomplex are un amplu program de dezvoltare care abordeaza noi ramuri/tehnologii ale industriei chimice și petrochimice precum și ale unor industrii suport pentru aceasta. 

Chimcomplex este o companie pivot pentru industria chimică, asigură valorificarea eficientă a resurselor României și realizează în proporție determinantă necesarul de produse chimice/petrochimice ale țării. 

Începând cu data de 17 ianuarie 2022 acțiunile Chimcomplex SA Borzesti sunt liber tranzacționate la categoria Standard a Bursei de Valori București, sub simbolul de piață CRC, continuându-și parcursul pe piața de capital început în 1996 pe Piața Aero.

44 de localități și-au redus cu până la 60%facturile pentru iluminatul public, cu sprijinul E.ON

  • Au fost montate în total circa 4.250 de corpuri de iluminat cu tehnologie LED;
  • Alte 4 proiecte de iluminat public eficient sunt în curs de finalizare;

E.ON Energie România a finalizat,în ultimii patru ani, instalarea unor sisteme de iluminat public cu performanță energetică ridicată,bazate pe tehnologie LED,în44 de localități din șapte județe, oferind soluții proiectate să corespundă nevoilor specifice ale fiecărei localități.Alte patru proiecte pentru tot atâtea localități sunt în curs de finalizare.

În contextul creșterii prețurilor la energie și a presiunii exercitate pe bugetele locale, una dintre soluțiile recomandate de E.ON pentru reducerea facturilor este eficientizarea sistemelor publice de iluminat, a căror pondere în factura de energie a unei localități poate ajunge la aproximativ 50%. Economia obținută poate fi de până la 60% din consumul de energie cu iluminatul public,comparativ cu sistemele vechi de iluminat, iar beneficiile sunt pe termen lung.

În cadrul proiectelor implementate de E.ON până în prezent au fost montate, în total,aproximativ4.250 de corpuri de iluminat moderne. Unele proiecte au presupus, conform cerințelor beneficiarilor, și extinderi ale sistemelor, precum și implementarea unor sisteme inteligente de telegestiune, care asigură reduceri suplimentare de consum.

De exemplu, în comuna Costești din județul Vaslui, în cadrul unui parteneriat cu primăria, au fost înlocuite 300 de corpuri vechi de iluminat exterior, ceea ce a adus o economie de 57% la factura cu iluminatul public al celor șase localități aparținătoare.

În comuna Ususău din județul Arad, care mai are în componență cinci localități, a fost realizat un proiect prin care au fost montate 426 de corpuri noi de iluminat exterioare, economia rezultată fiind de 47% din consumul de energie al localităților pentru iluminatul stradal.

Iluminatul interior al clădirilor publice are, totodată, un potențial semnificativ de eficientizare energetică pentru primării.La Zăbrani, județul Arad, compania E.ON a înlocuit toate cele 391 de corpuri de iluminat vechi, economia rezultată fiind de 53%.

Alte beneficii aduse de sistemele de iluminat public cu tehnologie LED sunt: reducerea costurilor operaționale și de întreținere, lămpi cu durate mai mari de utilizare, corpuri de iluminat fiabile, rezistente, cu protecție ridicată împotriva factorilor de mediu, îmbunătățirea calității luminii, impact redus asupra mediului și, totodată,reducerea emisiilor de carbon.

Poliția și penitenciarele iau cu asalt Guvernul și sediile partidelor PNL și PSD

Sindicaliștii din poliție si din penitenciare acuză clasa politică de iresponsabilitate și populism deșănțat.

Miercuri, 17.08.2022, începând cu ora 10:00, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), Sindicatul Democratic al Polițiștilor (SIDEPOL), Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP), Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) protestează în fața Guvernului României. La ora 11:00, sindicaliștii din poliție și din penitenciare se vor deplasa în marș spre sediile principalelor partide politice care formează actuala coaliție de guvernare: PNL și PSD.

Poliția și penitenciarele acuză clasa politică că, deși există bani pentru acordarea cel puțin a unei tranșe salariale din cele două restante, orgoliul și fuga acerbă după populism deșănțat îi determină pe factorii de decizie din cele două partide politice să acorde polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare doar „un praf în ochi”, în timp ce salariile altor bugetari sunt, de doi ani, pe grila de salarizare maximă.

Lipsa de interes a liderilor PSD și PNL pentru eliminarea discriminărilor în ceea ce privește pensiile militare de stat reprezintă, în primul rând, o sfidare la adresa cadrelor militare active și în rezervă și, în al doilea rând, o totală neînțelegere de către politicieni a contextului militar de la granița României.

Suma de bani acordată polițiștilor, militarilor și polițiștilor de penitenciare de către Guvernul României nu acoperă creșterea prețurilor la principalele alimente, inflația și facturile la energie electrică și la gaze naturale. Salariul unui polițist a devenit neatractiv, fiind egal cu salariul unui muncitor necalificat din construcții, situație care va conduce la deprofesionalizarea poliției, penitenciarelor și a celorlalte structuri de forță ale statului, iar decontarea acestor măsuri dezonorante ale PNL și PSD vor fi suportate tot de cetățeanul victimă a infractorilor.

Cosmin Dorobanțu, președinte

Federația Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor

Proiectul Legii învățământului preuniversitar va fi dezbătut de aproape 200 de cadre didactice din Bacău

           Aproape 200 de cadre didactice din județul Bacău și-au anunțat prezența la Forumul „Legea învățământului preuniversitar – E vremea implicării tuturor”, organizat de Asociația Învățătorilor din județul Bacău și Casa Corpului Didactic „Grigore Tabacaru”.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar, elaborat de Ministerul Educației, este în dezbatere publică până pe 24 august. Adoptarea acestui act normativ va avea un impact semnificativ în viețile a milioane de oameni: elevi, părinți, cadre didactice.

Scopul forumului este crearea cadrului profesional pentru ca educatorii, învățătorii, profesorii, elevii și părinții să vină cu propuneri pentru îmbunătățirea proiectului Legii învățământului preuniversitar. S-au primit în scris primele propuneri pentru îmbunătățirea acestuia, de la mai multe cadre didactice preocupate de îmbunătățirea proiectului de lege.

La lucrări va participa deputata de Bacău Elena Hărătău, care, în calitate de membru al Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților, va pune în dezbaterea Parlamentului toate propunerile de îmbunătățire a actului normativpe care le va primi la acest forum.

Secțiunile forumului sunt: Învățământ preșcolar, Învățământ primar, Învățământ gimnazial, Evaluare Națională, Învățământ liceal, Învățământ profesional, Bacalaureat, Formarea și perfecționarea cadrelor didactice, Relația profesor – elev, Managerul școlar, Diverse. Forumul este o întâlnire de lucru a cadrelor didactice, nu o dezbatere sau o ședință de popularizare a legilor venite „de sus”.

Forumul „Legea învățământului preuniversitar – E vremea implicării tuturor” se va desfășura joi, 18 august 2022, ora 15, la Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău.

Asociația Învățătorilor din județul Bacău,

Președinte, Rodica Leonte

Casa Corpului Didactic ”GrigoreTabacaru” Bacău,

Director, Mariana Ifrim

Back to top button