Acasă Actualitate 25 noiembrie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ELIMINAREA VIOLENȚEI ASUPRA FEMEILOR

25 noiembrie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ELIMINAREA VIOLENȚEI ASUPRA FEMEILOR

0

Poliția Română desfășoară permanent acțiuni pentru prevenirea și combaterea violenței în familie.

La nivelul Inspectoratului General al Poliției Române, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Bacău, pentru anul 2020 a fost stabilită ca prioritate prevenirea violenței în familie, alături de prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor și prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.
Programul de prevenire a violenței în familie are ca scop creșterea gradului de informare a populației cu privire la prevederile legale privind violența domestice.
Ca și obiective, prin acest program IPJ Bacău își propune identificarea cazurilor de violenţă domestică şi a factorilor declanşatori sau favorizanţi specifici fiecărui caz în parte, promovarea unor măsuri educativ-preventive și informarea populaţiei cu privire la prevederile legale în domeniul prevenirii violenţei domestice.

Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Astfel Poliția Română intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor contribuind astfel la schimbarea mentalităţii care perpetuează comportamentul abuziv în familie.

Un exemplu de urmat este cel al agentului de poliţie Aldea Cristina de 23 de ani, din cadrul Poliției Municipiului Onești, care în ultimele 6 luni a emis 3 ordine de protecție provizorii, persoanelor care se aflau în situație de risc. Astfel, la data de 13 iunie a.c., un bărbat de 65 de ani, din localitate, a primit ordin de protecție provizoriu, față de fiul său de 42 de ani care l-ar fi agresat fizic. La data de 18 august a.c., o tânără de 19 ani, din municipiul Onești, a primit ordin de protecție față de un bărbat de 43 de ani, care ar fi amenințat-o cu acte de violență verbală și fizică, iar la data de 11 octombrie a.c. o tânără de 28 ani a primit ordin de protecție provizoriu față de un bărbat de 30 de ani care ar fi agresat-o fizic în locuința acesteia.

Instanțele de judecată au susținut cele sezizate de agentul de poliţie Aldea Cristina și au emis ordine de protecție. Colega noastră cu o vechime de doar 2 ani în poliție a intervenit eficient în cazurile cunoscute de violență domestică, în vederea reducerii/eliminării victimizării sau revictimizării.