4 ursuleți căuta adăpost in blocurile din Slănic Moldova: pericol real pentru locuitori
4 ursuleți căuta adăpost in blocurile din Slănic Moldova: pericol real pentru locuitori
Duminică seara locuitorii orașului stațiune Slănic Moldova au avut parte de o întâlnire neașteptată și potențial periculoasă. Patru pui de urs, fără ursoaica lor, au fost observați încercând să pătrundă în scările blocurilor din zona centrală, punând în alertă atât rezidenții, cât și turiștii aflați în vacanță.
Incidentul a avut loc în jurul orei 21:00, când jurnalistul Romulus Dan Busnea a surprins grupul de ursuleți în apropierea blocului 3. Într-o postare pe rețelele de socializare, acesta a făcut un apel public către toți locuitorii din zonă, subliniind necesitatea de a închide ușile de la intrările în blocuri pentru a preveni situații potențial periculoase.
„În atenția celor care stau la blocuri și nu numai… În această seară, în jurul orei 21.00, un grup de patru ursuleți (fără ursoaică), încercau să intre pe ușile scărilor de la blocul 3 (sau fost bloc 3), după care am reușit să-i alung. Martori au fost câțiva turiști, dar și soția lui Toni Magru și Dana Muscă… Deci, nu mai lăsați ușile de la intrările în blocuri deschise! Veți avea surprize dintre cele mai neplăcute!”, a avertizat jurnalistul în postarea sa.
Apelul jurnalistului a venit ca urmare a unei constatări îngrijorătoare: multe dintre ușile de acces în blocuri rămân deschise chiar și pe timpul nopții, facilitând astfel accesul animalelor sălbatice. „Este și cazul intrării în blocul 16, în care stau și eu și unde ușa este mai tot timpul deschisă, chiar și în timpul iernii!”, a adăugat acesta.
Romulus Dan Busnea a subliniat și diferențele de comportament dintre locuitorii din mediul rural și cei din mediul urban, ridicând o întrebare retorică: „Mă întreb și eu, poate retoric, cei care locuiesc în bloc și sunt de la țară (adică de la sat), tot așa, lasă porțile caselor deschise mai tot timpul și mai ales noaptea? Bau, vine ursul!!!!!!!!!!!!!!!!”.
Incidentul semnalează o problemă mai largă cu care se confruntă tot mai des comunitățile montane din România, în care interacțiunile dintre oameni și fauna sălbatică devin din ce în ce mai frecvente și mai periculoase. În absența ursoaicei, cei patru ursuleți ar putea fi dezorientați și în căutare de hrană sau adăpost, iar întâlnirea cu oamenii poate avea consecințe neprevăzute.
Foto ilustrativă