ACTUALITATE

ANI -Robert Ionuț Chiriac găsit INCOMPATIBIL

 
Potrivit informării Agenției Naționale de Integritate  Robert Ionuț Chiriac, șeful serviciului în cadrul Serviciului Juridic și Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei Mun. Onești, Jud. Bacău a fost declarat incompatibil.
,,S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 21 aprilie 2019 – 12 martie 2021, întrucât a deținut și exercitat simultan atât funcția publică de șef serviciu în cadrul Serviciului Juridic și Autoritate Tutelară al Direcției Administrației Publice din cadrul Primăriei Mun. Onești cât și funcția de administrator în cadrul unei societăți comerciale, încălcând astfel prevederile art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea 161/2003. Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă sau a sesizat organele de urmărire penală,,.
Contactat telefonic Robert Ionuț Chiriac a venit cu precizări:
,,ANI a verificat perioada iulie 2019-martie 2021 în care am fost desemnat administrator neexecutiv la SC DPP Onești SA.
În opinia ANI, în privința funcționarilor publici se aplică interdicția generală prevăzută la art. 94, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „ (2) Funcționarii publici nu pot deține alte funcții și nu pot desfășura alte activități, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: c) în cadrul […] societăților reglementate de Legea nr. 31/1990, […] din sectorul public.”
În opinia mea, am exercitat funcția în conformitate cu prevederile art. 94, alin. (2 indice1), lit. b) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „ (2 ind.1) Nu se află în situație de incompatibilitate, în sensul prevederilor alin. (2) lit. a) și c), funcționarul public care:b) este desemnat printr-un act administrativ, emis în condițiile legii, să participe în calitate de reprezentant al autorității ori instituției publice în cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite în temeiul actelor normative în vigoare;
În vigoare erau și prevederile art. 28 din O.U.G. nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice și art. 33 alin. (1) lit. A f) din Anexa nr. 1 la H.G. nr. 722/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a unor prevederi din O.U.G. nr. 109/2011), potrivit cărora: „Art. 28 – (3) Cel puţin doi dintre membrii consiliului de administraţie trebuie să aibă studii economice sau juridice şi experienţă în domeniul economic, juridic, contabilitate, de audit sau financiar de cel puţin 5 ani. (4) În cazul consiliilor de administraţie al căror număr de membri se încadrează în prevederile alin. (1), nu poate fi mai mult de un membru din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autorităţii publice tutelare ori din cadrul altor autorităţi sau instituţii publice.
Am contestat în instanţă Raportul de evaluare ANI în cadrul dosarului nr.285/32/2022 al Curții de Apel Bacău.
Instanța de judecată va lămuri în care din ipotezele menționate se încadrează în concret desemnarea mea din cadrul autorității tutelare în consiliul de administrație al întreprinderii publice!
Până la soluționarea definitivă raportul de evaluare este suspendat!,, ne-a precizat Robert Ionuț Chiriac.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura