ACTUALITATEUltima ORA

Au fost demolate crucile din Cimitirul Valea Uzului

Au fost demolate crucile din  Cimitirul Valea Uzului: decizia primarului Constantin Toma a stârnit controverse puternice pe retelele de socializare

Gestul a stârnit dezbateri aprinse în comunitatea locală, dar și pe retelele de socializare. Primarul orașului Dărmănești, Constantin Toma, a trimis o echipă în dimineața zilei de joi, 29 iunie, pentru a demola crucile amplasate ilegal în Cimitirul Valea Uzului. Aceste cruci, construite în 2019 cu fonduri guvernamentale, au fost declarate ilegale de către instanțele de judecată, după ce autorizația de construire emisă de Primăria Dărmănești pentru „parcela românească” a fost anulată.

Totul a început în martie 2019, atunci când Consiliul Local Dărmănești a luat o hotărâre prin care a inclus Cimitirul Valea Uzului în domeniul public al orașului. Ulterior, în luna aprilie, a fost înființată o parcelă românească în acest cimitir, situat la granița județelor Harghita și Bacău. Cu toate acestea, instanțele de judecată au  decis demolarea celor 50 de cruci de beton amplasate acolo.

Decizia primarului Constantin Toma de a trimite o echipă pentru demolarea crucilor a fost întâmpinată cu reacții mixte în rândul locuitorilor. Pe de o parte, există persoane care susțin acțiunea primarului și consideră că este important să se respecte deciziile instanței și să se repare greșelile comise în trecut. Ei consideră că este necesar să se respecte legea și să se facă dreptate.

Pe de altă parte, există și critici vehemente la adresa primarului, a autorităților locale, dar si a instantelor de judecată care au decis asta. Aceștia susțin că demolarea crucilor este un act de dispreț față de memoria celor care au luptat și au murit pentru țară. 

O altă problemă ridicată de critici este faptul că Cimitirul Valea Uzului este situat într-o zonă care aparține de altă localitate, ceea ce ridică întrebări privind dreptul autorităților din Dărmănești de a lua decizii referitoare la acest cimitir. Unii susțin că ar fi fost mai potrivit ca autoritățile locale să colaboreze cu autoritățile competente din localitatea în care se află cimitirul pentru a găsi o soluție acceptabilă pentru toate părțile implicate.

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, primarul Toma Constantin al orasului Darmanesti ne-a declarat ca are credință ca statul roman își va face treaba pana la capăt si nu va lasă fără o cruce la capatai toti eroii îngropați in cimitirul internațional de la Valea Uzului.

Autoritățile locale, împreună cu organizațiile non-guvernamentale și grupuri de inițiativă civică, au demarat o campanie de sensibilizare publică cu privire la importanța acestui cimitir internaționă ca loc de comemorare și respect pentru toți eroii, indiferent de naționalitate căzuți în timpul conflictelor.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura