ACTUALITATEUltima ORA

Bilanțul interacțiunii omului cu ursul : 26 de oameni uciși, 274 oameni desfigurați

 

Potrivit ministrului băcăuan al Mediului Mircea Fechet doar 40 % din populația de urși a Europei îi regăsim în Carpați, pe teritoriul României. Astfel, undeva de la 6400 și până la 7200 de exemplare de urși sunt pe teritoriul țării noastre. Și asta nu e tot:  în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri.

 

“Am vorbit, astăzi, la Consiliul de Mediu despre gestionarea populațiilor de urs brun din Europa și, mai ales, din România.

Țara noastră a asigurat un management sustenabil și a contribuit a eforturile europene de conservare a carnivorelor mari, inclusiv a ursului brun. Drept dovadă, experții IUCN apreciază că ursul brun este într-o stare favorabilă de conservare, cu populații stabile sau chiar în creștere și risc scăzut de vulnerabilitate.

România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populație de urs din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condițiile ca aceasta să prospere.

În Munții Carpați, trăiesc aproximativ 6.400 – 7.200 de exemplare, peste 40% dintre urșii Europei. însă această bogăție a biodiversității începe să amenințe cea mai de preț bogăție a unei țări – populația. Trebuie să înțelegem că, indiferent de circumstanțe, viața omului are prioritate.

În România, în ultimii 20 de ani, 26 de oameni au fost uciși de urși și 274 persoane au fost desfigurate. În numai 5 ani s-au înregistrat 6.400 de apeluri de urgență prin care s-au sesizat atacuri asupra omului, numai în 2021 fiind peste 1.500 apeluri.

Solicităm Comisiei să aplice prevederile Directivei Habitate pentru a reevalua starea de conservare a celor 10 populații de urs brun din Europa, iar pe baza datelor obținute să analizeze dacă se impune actualizarea statutului lor de protecție. Este esențial să colaborăm pentru a readuce echilibrul” este de părere ministrul Mediului Mircea Fechet.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura