Cultură & Educație

Ce este Uniunea Europeană?

Ce este Uniunea Europeană? Prioritățile Comisiei Europene: Alegerile pentru Parlamentul European 2019

Informare de presă

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene. România a sărbătorit, acum un an, primul deceniu în Uniunea Europeană, un deceniu în care s-au comunitatea europeană a adus avantaje numeroase românilor, de la libera circulaţie în Europa până accesul pe piaţa muncii, la studii în școlile și universitățile europene, la schimbul de practici în educație între cadrele didactice, la eliminarea tarifelor percepute pentru roaming, la securitatea frontierelor.

 

Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Jean-Claude Juncker, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 10 priorități, care să faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitor mai bun pentru Europa.

Anul 2019 reprezintă pentru fiecare cetățean la Uniunii Europene, un nou început, avem ocazia să ne alegem viitorii parlamentari care să ne reprezinte în luarea deciziilor și legilor pentru viața de zi cu zi, bunăstarea fiecăruia. Ce sunt alegerile pentru Parlamentul European și cum se desfășoară acestea, ce este Parlamentul European, sunt întrebări ce vor avea un raspuns în următoarele informări de presă.

Când au loc alegerile europene?

În România, alegerile europene au loc duminică, 26 mai 2019. Secțiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală.

Unde pot vota?

Alegătorii sunt arondați unei secții de votare, în funcție de domiciliu sau reședință. Listele de alegători sunt întocmite în avans.

Totuși, votul la altă secție de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secție de votare decât aceea unde sunt arondați, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reședință. Președintele secției de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

Care este vârsta de la care se poate vota?

În România, cetățenii care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a vota.

Câți membri din România sunt aleși pentru Parlamentul European?

Alegătorii vor alege 32 de membri dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană.
Alegătorii vor alege 33 de membri dacă Marea Britanie părăsește Uniunea Europeană.

Care este termenul limită pentru înregistrarea pe listele de alegători?

Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro

Unde mă înregistrez pe listele de alegători?

Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorități. Totuși, dacă ați schimbat recent domiciliul, puteți verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura