CEA MAI MARE MANIFESTARE A MINORITĂȚILOR NAȚIONALE- ALFABETUL CONVIEȚUIRII
CEA MAI MARE MANIFESTARE A MINORITĂȚILOR NAȚIONALE- ALFABETUL CONVIEȚUIRII
Timp de trei zile, Ploieștiul a fost scena unei sărbători culturale de amploare, găzduind Festivalul Minorităților „Alfabetul Conviețuirii”. Evenimentul, desfășurat pe esplanada Palatului Culturii, a reunit peste 900 de artiști din diverse comunități etnice, oferind spectacole care au fascinat și antrenat sute de ploieșteni.
Pentru a 11-a oară, festivalul a atras atenția asupra bogăției tradițiilor păstrate de diversele minorități din România. Defilarea ansamblurilor și parada costumelor tradiționale au marcat începutul festivalului, un moment mult așteptat de public. Orchestra populară „Flacăra Prahovei” și ansamblul de dansuri „Doina Prahovei” au deschis festivitățile cu o reprezentație spectaculoasă.
Pe parcursul celor trei zile, scena a fost ocupată de ansambluri artistice din 22 de comunități elene din România, trupe ale Uniunii Armenilor, Uniunii Sârbilor, Asociației Macedonenilor, Uniunii Democrate Maghiare și Uniunii Culturale a Rutenilor, printre altele. De asemenea, au participat comunitatea lipovenilor, uniunile tătarilor și turco-musulmanilor, precum și uniunile bulgară, croată, ucraineană și Federația Comunităților Evreiești din România. Ansamblul „Agoria” din Onești a reprezentat cu mândrie comunitatea elenă locală, cunoscut pentru participările sale la festivaluri naționale și internaționale.
Printre momentele de vârf ale festivalului s-au numărat spectacolele ansamblurilor invitate din Grecia, precum „Athanasios Korfiatis” din Insula Evia și cel de Dansuri Tradiționale din Aspropyrgos, localitate înfrățită cu Ploieștiul. Aceste ansambluri au adus un plus de autenticitate și culoare, impresionând publicul cu tradițiile lor.
Atmosfera vibrantă a fost completată de prezența interpretului Ionuț Galani, pe melodiile căruia au dansat sute de ploieșteni, și de show-ul artistului aromân Stelu Enache, alături de invitatul său special, Ovidiu Lipan Țăndărică. Recitalurile au fost acompaniate de spectaculoase jocuri de lasere, care au luminat centrul orașului.
„Este prima mea participare la acest festival și țin să menționez că am întâlnit oameni de înaltă calitate, pasionați de ceea ce fac pentru a duce mai departe tradiția, dansul, portul și cântecul. Totul a fost foarte bine organizat, totul ținut sub control. Rar mi-a fost dat să văd un om, și aici mă refer la președintele Uniunii Elene din România, dl. deputat Dragoș Gabriel Zisopol, să stea de la prima oră a deschiderii festivalului și până la ultima prestație a ansamblurilor! Mulțumim tuturor voluntarilor care au acționat ca la carte. Comparăm imaginile de la un alt festival desfășurat pe litoral cu acest festival. Sigur, așa ceva îmi doresc să văd în România educată. Mulțumim Uniunea Elenă din România pentru exemplul dat unei generații! A fost peste măsura așteptărilor mele! Felicitări!”, ne-a declarat Tatiana Zgribut, 60 ani, pensionară și membră a Ansamblului „Agoria” din Onești.
Festivalul, inițiat de Uniunea Elenă din România și organizat în parteneriat cu Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, Primăria Ploiești, Consiliul Județean Prahova, Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice și Ministerul Culturii, s-a desfășurat sub egida programului Ploiești LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024.