Colonelul Ioan Palaghiță Un model de eroism și sacrificiu
Colonelul Ioan Palaghiță – Un model de eroism și sacrificiu
Acum 76 de ani, la 9 mai 1943, cădea eroic la datorie, la Moldovanskoe, în capul de pod Kuban, unul dintre marii eroi ai acestui popor, Colonelul Ioan Pălăghiță.
A fost cel mai decorat ofițer de rangul său din armata română! Pe lângă alte ordine și medalii, a fost decorat de două ori cu Ordinul Mihai Viteazul, la doar 4 zile diferență, și cu trei Cruci de fier germane, printre care și pe cea de Cavaler, care se acorda foarte rar!
Prin sacrificiul său, trupele române și germane din capul de pod Kuban s-au putut salva, putând fi evacuate în siguranță, în Crimeea!
Colonel post-mortem Ioan Pălăghiță
S-a născut la 13 febr. 1899 la Onești, jud. Bacău
Studii: Școala de Ofițeri de Infanterie (1919-1921) și Școala Specială de Infanterie
Grade: sublocotenent (1921), locotenent (1925), căpitan (1934), maior (1940), locotenent-colonel (1943), colonel post-mortem.
Funcții îndeplinite: comandant de pluton în Regimentul 85 Infanterie, Regimentul 27 Infanterie, comandant de pluton și companie în Regimentul 13 Infanterie, Regimentul 53 Infanterie, Corpul 4 Teritorial și comandantul batalionului 1 din Regimentul 94 Infanterie.
La 30 aprilie 1943 a fost rănit la Krimskaia de o schijă de brandt și evacuat la o ambulanță germană. Nevindecat complet a revenit în fruntea batalionului. A căzut la datorie la 9 mai 1943 la Moldovanskoe-Kuban. În timp ce ataca în fruntea batalionului un glonț i-a spart binoclul, iar ofițerul a fost lovit de schijele unui proiectil de brandt.
Un avion de transport i-a dus trupul neînsuflețit în țară, fiind unul dintre puținii militari pentru care s-a aprobat acest lucru. A fost înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Iași, cu onoruri naționale, în prezența ministrului Apărării Naționale, generalul Pantazi!
Decorații: Ordinul ”Coroana României” clasa a IV-a (1942), Crucea de Fier clasa a II-a și clasa I (1942), Crucea de Cavaler a Crucii de Fier la 27 aprilie 1943, Ordinul ”Mihai Viteazul” clasa III-a, ”pentru curajul deosebit, inițiativa și priceperea de care a dat dovadă pe câmpul de luptă. Maiorul Pălăghiță N. Ioan, din proprie inițiativă, ordonă, un contraatac cu compania din rezerva sa. Contraatacul pornește sub focul ucigător al inamicului, care seceră o parte din ofițerii și trupa acestei companii. A fost nevoie să conducă personal atacul, zdrobind pe inamic și reușind aproape instantaneu să refacă frontul”, și Ordinul ”Mihai Viteazul” clasa II-a Post-Mortern, ”pentru eroismul și spiritul de sacrificiu de care a dat dovadă pe câmpul de luptă, între 29 Aprilie-9 Mai 1943, a rezistat pe poziția dela Krimskaja tuturor atacurilor înverșunate, date cu forțe mult superioare. Mereu în fruntea Batalionului locotenentul colonel Pălăghiță N. Ioan, a rezistat pe poziția dela Krimskaja tuturor atacurilor înverșunate, date cu forțe mult superioare. În ziua de 9 Mai 1943 cade la datorie in fruntea Batalionulni său, contraatacând pentru recâștigarea poziției de rezistență, din zona Moldovanskije.
Surse foto:
https://neamulromanescblog.wordpress.com/…/colonelul-ioan-…/
https://www.rumaniamilitary.ro/eroii-romaniei-maiorul-ioan-…
Ioan Pălăghiță s-a născut la data de 13 februarie 1899 în localitatea Onești. Maiorul Ioan Pălăghiță a fost comandantul Batalionului 1 în Regimentul 94 Infanterie din cadrul Diviziei 19 Infanterie.…
[ad_2]