Acasă Actualitate Deputatul Catalina Ciofu sustine prevenirea discriminării mamelor

Deputatul Catalina Ciofu sustine prevenirea discriminării mamelor

0
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
somproduct.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
manukashop.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
neakaisa.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
creditprime.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
chilipirul-zilei.ro/
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

Camera Deputaților a adoptat joi, 3 Iunie,  o inițiativă legislativă care prevede că evacuarea din spaţiul public a unei mame care alăptează un copil constituie contravenţie și se sancționează cu amendă. 

 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

“În 2018, când a fost inițiat acest proiect de lege, PL-x 257/2018, care reglementează instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor, eram proaspăt mămică. Atunci urmăream cu interes modul în care societatea, mass-media și cadrele medicale se implică pentru a încuraja alăptarea prelungită fără ca mama să simtă vreo presiune care să o descurajeze. De asemenea, am urmărit implicarea parlamentarilor în crearea unui cadru legislativ care să nu îngrădească libertatea mamei pentru a alăpta oriunde, oricând și oricât. Se știe că alăptarea la cerere este practica cea mai sănătoasă, iar un copil nu trebuie să fie alăptat la intervale mai mari de 3 ore. Din acest motiv, mama care poartă copilul după ea pentru a rezolva diferite probleme cotidiene sau pentru a se plimba în aer liber se găsește inevitabil în momentul de alăptare a copilului. Deși, de la inițierea unui astfel de proiect de lege nu ar trebui să fie nevoie de aproape 3 ani pentru a fi adoptat în parlament, majoritatea parlamentară de atunci a avut alte priorități legislative care reflectau mai puțin interesul cetățeanului. Sunt mândră că am avut posibilitatea să votez azi acest proiect de lege și că fac parte din majoritatea parlamentară care adoptă legi în interesul comun al cetățenilor, pentru buna creștere și educația cetățenilor spre o atitudine democratică respectând în același timp dreptul mamei de a-și crește copilul așa cum îi dictează instinctul matern, dar și cu sprijinul autorităților statului care pot aplica sancțiuni în cazul în care unei mame i se limitează dreptul de a alăpta în spații publice.

Este bine de știut că OMS și UNICEF consideră, conform studiilor, că laptele matern este un aliment minune care se adaptează în mod natural nevoilor copilului asigurându-i nutrienții necesari pentru fiecare etapă de creștere, începând cu prima oră de la naștere, continuând alăptarea în mod exclusiv până la 6 luni și apoi împreună cu diversificarea până la vârsta de cel puțin 2 ani, laptele matern având 70 kcal per suta de grame, anticorpi și vitamine esențiale, proporționale cu necesarul vârstei. Din studii reiese faptul că “pe parcursul istoriei noastre, alăptatul, care în mod natural durează între 24 și 60 de luni, stimulează un metabolism pe bază de cetoza, iar unele dezvoltări fizice pot avea loc numai în prezența acestuia.”

Așa cum susțin toate ghidurile de îngrijire a nou născutului, alăptatul are beneficii și în procesul de recuperare postnatală, reduce riscul de cancer la sân și pe cel ovarian. În plus, conformstudiilor realizate în SUA, dacă 90% din familii ar putea să respecte recomandările medicale de a alăpta exclusiv pentru 6 luni, s-ar economisi 13 miliarde de dolari pe an și anual ar putea fi prevenite 911 de decese în rândul sugarilor” ne precizează deputatul PNL Cătălina Ciofu.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 279 de voturi „pentru”şi o abţinere, are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri privind prevenirea discriminării mamelor care alăptează, precum şi combaterea încălcării dreptului la hrană al copiilor.

Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.