Educația – punctul zero pentru o societate a viitorului în RomâniaP
Recent deputatul PNL de Bacau Catalian Ciofu a avut o intervenție in plenul Camerei deputaților iar tema este una cu impact pe termen lung : educația.
Pentru a putea presta activitățile de astăzi, care necesită un înalt nivel de calificare, pentru a putea crea plusvaloare folosind doar câțitva roboți de înaltă performanță sau un laptop, este nevoie de educație.
Sigur, investiția în educație dă rezultate peste generații, însă aceste rezultate sunt, de cele mai multe ori, impresionante. Să ne gâdim, numai, la cum ar arăta România dacă ar prelua exemplul Japoniei sau Coreei de Sud – investiții masive în educație, care să completeze înzestrările naturale ale poporului nostru. O populație activă cu un nivel înalt de educație nu doar că reprezintă un magnet pentru marile companii din orice domeniu, dar membrii săi sunt capabili să se dezvolte și pe cont propriu, depășind dependența de un angajator și aducând plusvaloare societății în care trăiesc prin inițiative individuale de succes.
Astăzi, așa ceva este posibil. De fapt, aceasta este cheia, aceasta este explicația progresului economic și social înregistrat în ultimele aproximativ două secole de națiunile pe care astăzi le considerăm modele de urmat. Ce avem de făcut pentru a obține și noi ceea ce pentru alții reprezintă normalitatea?
Noi, liberalii, credem că avem nevoie de un nou tip de „contract social”, în care educația să devină prioritatea numărul unu a societății în ansamblul său. În care educația să fie considerată punctul central în jurul căruia gravitează și a cărui prezență garantează dezvoltarea societății.
De ce ne referim, însă, la societatea în ansamblul său? Pentru că esența viziunii liberale este înțelegerea faptului că nu doar statul este responsabil pentru serviciile publice, nu doar statul este responsabil de educație. Așa cum s-a întâmplat începând aproximativ din perioada secolului al XVIII-lea, în Europa de Vest și ceea ce aveau să devină Statele Unite ale Americii, și aproximativ din secolul al XIX-lea pe meleagurile noastre, când inițiative de succes în domeniul educației au venit nu numai de la state, ci și din sectorul privat.
Bunurile și serviciile produse și comercializate astăzi pe piață sunt, în bună măsură, nemateriale, constând în idei, viziuni, metode și tehnici inovative, rezultate din corelarea originală, neașteptată, a informațiilor existente. O astfel de economie aduce după sine șanse uriașe – să ne gândim numai la faptul că de multe ori nu va mai fi necesar să ne părăsim locurile natale, atât de dragi – , însă numai pentru persoanele care se pot integra în paradigmele ei, ceea ce nu se poate face decât beneficiind de un înalt nivel de educație.
De aceea, prin proiectul România educată, noi, Partidul Național Liberal, propunem o abordare a sistemului educațional bazată pe triada fundamentală părinți – profesori – elevi. Educația trebuie realizată împreună de către părinți și profesori, pentru elevi dar și pentru întreaga societate, iar statul trebuie să susțină eforturile și inițiativele venite din partea acestora. Însă punerea în aplicare a acestui proiect are nevoie de sprijinul dumneavoastră.
Al dumneavoastră, dragi cetățeni, fie că sunteți părinți, bunici, frați sau surori, al dumenavoastră, distinși și merituoși profesori și ai dumneavoastră, stimați colegi de guvernare, de reprezentare și de politică în general.
Într-o parafrază celebră, educația nu este a noastră, a Partidului Național Liberal, așa cum nu este nici numai a unora dintre dumneavoastră. Educația este a noastră, a tuturor, pentru că împreună o realizăm și împreună ne bucurăm de ea.