Acasă ACTUALITATE Gura Văii -Festivalul Antic – Bătălia dintre carpi și romani pe Via...

Gura Văii -Festivalul Antic – Bătălia dintre carpi și romani pe Via Angustia

0
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
somproduct.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
manukashop.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
neakaisa.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
creditprime.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
chilipirul-zilei.ro/
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

Consiliul Local și primarul comunei Gura Văii, Silviu Tinei împreună cu Asociația Veteres Milites Sibiu și Asociația Culturală Interactivă Neamț organizează pe 1-2 octombrie, Festivalul Antic – Bătălia dintre carpi și romani pe Via Angustia, iar partenerul media fiind Acum Tv.

 

Festivalul Antic – Bătălia dintre carpi și romani pe Via Angustia este primul festival de reconstituire antică din zona Văii Trotușului, iar inițiativa realizării acestuia aparține Consiliului Local și primarului comunei Gura Văii, Silviu Tinei. Astfel, în prag de toamnă, la începutul lunii octombrie, 1-2 octombrie, în apropierea Oneștiului, mai precis la Gura Văii ne vom delecta, în premieră, cu  cu spectacole de reenactment, lupte 1 la 1 între „daci şi romani”, ateliere antice, dar și cu o mare bătălie dintre carpi și romani pe Via Angustia, la Gura Văii.

Surpriza serii o constituie defilarea cu torțe aprinse, aceasta ce va începe din fața clădirii Primăriei comunei Gura Văii și până la tabara antică.

Potrivit organizatorilor, timp de două zile, sâmbătă şi duminică, mai mulți războinici „daci” şi „romani” vor reînvia atmosfera de acum 2000 de ani, invitând publicul într-o călătorie în timp.

 

„Invităm cu mult drag nu numai locuitorii judeţului Bacău, nu numai turiştii care se află ocazional în zonă, ci şi pe toţi cei care iubesc astfel de evenimente şi vor să facă o incursiune în lumea antică, a carpilor și romanilor”, a declarat primarul comunei Gura Văii, Silviu Tinei.

Acesta a explicat că nu întâmplător festivalul este organizat anul acesta pe raza comunei Gura Văii, căci scopul declarat al primarului Silviu Tinei este de a face cunoscută zona, de a promova frumusețile și pitorescul locurilor.

Sâmbătă, 1 octombrie, în jurul orei 11.00  va avea loc ceremonia oficială de deschidere a festivalului, în zona luncii Trotușului, urmată de prezentarea trupelor de reenactment prezente, a atelierelor carpilor cât și ale romanilor.

Taberele şi numeroasele atelierele meşteşugăreşti antice care vor fi deschise cu această ocazie vor funcţiona până seara, la ora 19,00.

Vor fi ateliere de, prelucrare a lemnului, monetărie, întreţinere echipamente, jocuri romane, plante dacice, tir cu arcul, aruncări cu sulița, scriptoria (scris antic- n.n.) , fierărie, metaloplastie.

Activităţile din tabăra antică, dar şi la spectacolele de reenactment istoric vor fi realizate de Asociația Veteres Milites Sibiu și Asociația Culturală Interactivă Neamț.

Pe parcursul zilei de sâmbătă vor avea loc demonstraţii de tehnică militară daco-romană, lupte de gladiatori iar cei mici se vor putea confrunta și ei cu replici din lemn de sabii și scuturi.

În cursul serii este programată marea bătălie dintre „carpi şi romani”.

Petrecerea antică va continua cu defilarea cu torțe aprinse și se va încheia cu Rugul lui Zamolxe, un ritual de incinerare spectaculos.

Duminică, vor fi noi activităţi în tabăra antică iar cei mici vor putea exersa ei înșiși meșteșugurile din atelierele carpilor și romanilor.

 

Evenimentul este organizat de Consiliul Local și primarul comunei Gura Văii, Silviu Tinei împreună cu Asociația Veteres Milites Sibiu și Asociația Culturală Interactivă Neamț şi are ca scop promovarea tradiţiilor şi potenţialului turistic al comunei Gura Văii.