Acasă Cultură & Educație Ministrul Sănătății Rafila explica de ce și când intra clasele in online

Ministrul Sănătății Rafila explica de ce și când intra clasele in online

0

Măsura de a trece orele de curs in online a fist de natura sa-i zăpăcească pe elevi, profesori dar și pe parinti. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a încercat sa dea lamuriri cu privire la noile reguli de funcționare a școlilor. De ce și când intra o clasă în online după ce apar 3 cazuri de COVID-19.

Potrivit noilor reglementări ale CNSU orele de curs trec în online atunci când 75% dintre paturile destinate pacienţilor COVID sunt ocupate. Activitatea cu prezenţă fizică va fi suspendată în fiecare clasă din şcoală sau în fiecare grupă din grădiniţă în care vor apărea trei cazuri de infectare în termen de 7 zile.

„De ce 3 cazuri într-o clasă? Pentru că aceasta este definiţia focarului epidemiologic pentru orice boală transmisibilă – şi pentru pojar, rujeolă, şi pentru oreion, sau parotidită epidemică – şi bineînţeles şi pentru această boală folosim un etalon care este cunoscut de toţi epidemiologii. De ce şapte zile? Pentru că aceasta o considerăm o perioadă de incubaţie. De exemplu, un copil se îmbolnăveşte în ziua 1 şi atunci perioada de incubaţie, în care ar mai putea să apară cazuri – în general, este mai scurtă, mai ales la tulpina Omicron – am ales şapte zile”, a spus ministrul sănătății Rafila citat de Agerpres.

„A fost o evaluare a colegilor din zona de sănătate publică şi de asistenţă medicală care consideră că atingerea acestui prag trebuie să ducă la luarea unor măsuri care să reducă transmisibilitatea brusc şi atunci vom solicita această decizie de închiderea a şcolii, pentru un interval de timp care să ducă la scăderea până la 70%. De ce nu tot până la 75? Ca să nu ne jucăm în jurul acestei cifre, este important să fie o diferenţă sensibilă, încât atunci când redeschizi şcoala să nu fii în situaţia ca săptămâna viitoare să o închizi din nou”, a mai explicat el.

Rafila militeaza și pentru vaccinarea copiilor subliniind că proporţia cazurilor grave şi a deceselor este mult mai mică în rândul persoanelor imunizate. Acesta a încurajat vaccinarea copiilor, dar a exclus categoric ipoteza unei obligativităţi.

„Nu s-a pus problema asta (a obligativităţii vaccinării copiilor, n.r.). De asemenea, nu s-a pus problema restricţionării accesului la învăţământ în funcţie de vaccinare. Este un lucru la care nici măcar nu ne-am gândit”, a spus el.

„Gradul de ocupare a paturilor pentru copii de obicei este mai mic decât gradul de ocupare al paturilor pentru adulţi. (…) Sunt tot mai mulţi infectaţi pentru că cifrele sunt mari. Dacă te raportezi la 10.000 de cazuri pe zi, sigur, dacă compari cu 3.000 de cazuri pe zi, în mod evident, şi numărul de copii este mai mare. (…) În istoricul acestei boli, până în momentul de faţă, proporţia de paturi pentru copii ocupate nu a fost mai mare decât proporţia generală de paturi pentru adulţi”, a mai spus Rafila.