Nereguli peste nereguli in food courturile si hipermarketurile din capitala: KFC, McDonald’s, Carrefour, Auchan si alti operatori economici au fost supusi controlului ANPC
Zilele acestea, tot mai multe food courturi si lanturi de hipermarketuri au fost supuse controalelor ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor), realizate de catre Presedintele Cristian Popescu-Piedone. Sanctiunile au constat atat in amenzi consistente si avertismente, cat si in oprirea temporara a activitatii pana la remedierea situatiei.
Cifra de afaceri de ordinul milioanelor de lei, dar conditii necorespunzatoare de depozitare sau pregatire a alimentelor si mancarii. Potrivit ultimelor raportari financiare, marii campionii ai junk food-ului au cifre de afaceri si profituri nete considerabile in valoare de sute de mii de lei, dar, cu toate acestea, in urma controalelor ANPC, neregulile au iesit la iveala.
Asadar, mancam in oras nu doar preparate fara nutrienti, ci si preparate care nu sunt depozitate conform normelor legale, punandu-ne sanatatea in pericol. Restaurantele sanctionate au obtinut sume impresionante din vanzarea de fast food, generand profituri substantiale datorita cererii constante din partea consumatorilor. Aceasta industrie a reusit sa capteze o mare parte din bugetul zilnic al consumatorilor, avand un flux continuu de vanzari, ceea ce le permite acestor companii sa inregistreze profituri de zeci sau chiar sute de milioane de lei (vezi mai jos profiturile nete inregistrate).
KFC, McDonald’s, Starbucks, Cartofisserie, Mesopotamia, Dristor Kebab, Pizza Hut, Carrefour si Auchan sunt doar cativa dintre operatorii economici care au fost supusi inspectiilor din capitala. Mai multe controale operative au fost realizate in diferite spatii comerciale din Bucuresti, precum Mall AFI Cotroceni din sectorul 6 si SUN PLAZA sectorul 4.
In cadrul controlului demarat in incinta mall-ului AFI Controceni, 30 de operatori economici au fost inspectati, 17 dintre acestia fiind sanctionati, KFC, McDonald’s, Mesopotamia, Zoomserie, Cartofisserie, SushiTori, Taksim, Rustic si Auchan, fiind doar cativa. Valoarea sanctiunilor contraventionale a ajuns la 98.000 lei.
In centrul comercial SUN PLAZA din sectorul 4 au fost inspectati 24 de operatori economici. In urma controlului s-au aplicat 33 de amenzi contraventionale a caror valoare totala ajunge la 398.000 lei. Totodata, 9 operatori au fost nevoiti sa isi opreasca activitatea temporar.
Depozitarea necorespunzatoare, starea termica schimbata a produselor alimentare, lipsa autorizatiei de functionare, lipsa etichetelor, depozitarea produselor in conditii neigienizate si depunerea de grasime la nivelul rosturilor sunt doar cateva din neregulile constate in timpul controlului in centrul comercial SUN PLAZA.
Sectorul fast food a este astazi o adevarata mina de aur pentru restaurantele tip fast food care au reusit sa genereze venituri uriase datorita atractivitatii si accesibilitatii ofertelor. Aceasta industrie a devenit o sursa uriasa de profit, cu cifre impresionante de vanzari, datorita cererii constante si unei piete care continua sa creasca. Conform ultimei situatii financiare declarate in ceea ce priveste profitul net, Carrefour (peste 240 mil. lei), McDonald’s (peste 140 mil. lei), Auchan (peste 86 mil. lei), KFC (peste 80 mil. lei), Mesopotamia (peste 17 mil. lei), Dristor Kebab (peste 2 mil. lei), Chopstix (peste 12 mil. lei), Taco Bell (peste 950 mii. lei), Rustic (peste 1.7 mil. lei), Starbucks (peste 12 mil. lei), Zoomserie (peste 1.3 mil lei), Cartofisserie (peste 6.8 mil. lei), au inregistrat sume semnificative in ceea ce priveste cifra de afaceri si profitul net. Cu toate acestea, se pare ca acestia nu au acordat aceeasi atentie conditiilor de depozitare si altor aspecte relevante în acest context.
De asemenea, un control operativ a fost desfasurat si la nivelul mai multor operatori economici din sectorul 1, in nordul capitalei, in incinta centrului comercial Baneasa Shopping City, Carrefour Baneasa, Metro Baneasa si Selgros Baneasa. Potrivit comunicatului oficial ANPC, controalele au fost realizate si la nivel national in vederea verificarii respectarii legislatiei de catre operatorii economici. Astfel, pentru 16 operatori economici, ANPC a dispus sistarea temporarea a activitatii, iar valoare amenzilor a ajuns la 537.000 lei.
Oficialii ANPC au declarat ca vor monitoriza activitatile tuturor operatorilor economici care au fost supusi controale pentru a proteja drepturile consumatorilor.