O NOUĂ SCHEMĂ DE FRAUDĂ FACE VICTIME -ATENȚIE LA MESAJELE PRIMITE PE WHATSAPP
O NOUĂ SCHEMĂ DE FRAUDĂ FACE VICTIME -ATENȚIE LA MESAJELE PRIMITE PE WHATSAPP
O nouă schemă de fraudă face victime -Atenție la mesajele primite pe WhatsApp:
O nouă metodă de fraudă online ia amploare pe WhatsApp, atrăgând tot mai multe victime prin mesaje aparent inofensive. Un bărbat din Bacău ne- a povestit pentru cum a fost la un pas să fie păcălit să transfere 1.800 de lei într-un cont străin de Revolut, după ce a primit un mesaj de la un prieten apropiat care îi solicita urgent un împrumut.
Incidentul a început cu un mesaj banal, dar personalizat, trimis de pe contul de WhatsApp al prietenului. „Mi-a scris că are nevoie urgentă de bani pentru o problemă personală”, a explicat bărbatul.
Ce nu știa însă era că respectivul cont de WhatsApp fusese compromis de hackeri.
Cum funcționează schema
Frauda implică compromiterea conturilor de WhatsApp prin metode precum phishing-ul sau obținerea codului de verificare al aplicației. După ce preiau controlul asupra contului, infractorii trimit mesaje către persoanele din lista de contacte, cerând bani sub diverse pretexte, folosind un ton personal și convingător pentru a câștiga încrederea victimei.
De regulă, banii sunt solicitați prin transfer către conturi bancare străine, adesea prin platforme precum Revolut, ceea ce face dificilă recuperarea acestora.
Cum vă puteți proteja
Specialiștii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor să fie extrem de precauți atunci când primesc cereri de bani prin mesaje, chiar dacă acestea par a veni de la persoane cunoscute. Este esențial: • Să activați verificarea în doi pași pe WhatsApp, pentru a proteja contul împotriva accesului neautorizat. Să nu partajați coduri de verificare sau alte informații confidențiale prin mesaje.
Ce trebuie să faceți dacă ați fost victima unei fraude
Dacă ați transferat bani în urma unei astfel de scheme, contactați imediat banca sau platforma prin care a fost realizată tranzacția pentru a încerca blocarea sau recuperarea sumelor. De asemenea, depuneți o plângere la Poliție și la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).
Foto: Flynt / Dreamstime.com