Acasă SOCIAL Peste 200 pacienți pe zi la UPU Bacau

Peste 200 pacienți pe zi la UPU Bacau

0

Peste 200 pacienți pe zi la UPU Bacau
Medicina de urgență și provocările ei

De la începutul anului 2023, la Unitatea de Primiri Urgenţe Bacău s-au prezentat aproximativ 70.000 de pacienți, de toate vârstele, cu diverse afecțiuni medicale, ceea ce înseamnă peste 200 pacienți consultați/investigați pe zi.

În cele 24 h se pot prezenta pacienți cu afecțiuni urgente cum ar fi: politraumatisme prin accidente rutiere, infarct miocardic acut, AVC, afecțiuni respiratorii grave, come, arsuri, fracturi, hemoragii severe, etc și pacienți cronici acutizați sau cu afecțiuni ușoare.
Din cauza volumului mare de muncă, a complexității cazurilor prezente, a situațiilor neprevazute care se pot ivi ( decesul unor pacienți, transfer cu elicopterul SMURD, solicitările pentru resuscitarea cardio-pulmonară în secții și în compartimentele pavilionare, sutura plagilor care necesită timp, etc), pot interveni neînțelegeri între cadrelor medicale, pacienți și aparținători, pe seama timpilor de așteptare.

Pentru gestionarea situațiilor de criză și pentru transparența modului de cooperare între cadrele medicale și pacienți, conducerea unității împreună cu profesioniștii din medicina de urgentă au dezbătut o serie de măsuri care vor fi implementate în cel mai scurt timp și anume:
➖Dotarea cu camere de monitorizare audio video în spațiile UPU-Triaj și cabinetele de consultații;
➖Utilizarea Autospecialei SJU, aflată în dotarea unității pentru transferul pacienților din UPU către secțiile pavilionare;
➖Instalarea unui sistem de afișare electronică a registrului de consultații în timp real; Revizuirea protocoalelor medicale pentru a îmbunătăți colaborarea multidisciplinară;
➖ Verificarea funcționalității circuitelor medic de familie 》policlinică/spital》 Serviciul de Ambulanță pentru a eficientiza acordarea serviciilor medicale;
➖ Scurtarea timpilor alocați pentru investigații imagistice prin achiziționarea aparatelor de radiologie mobilă, aparate de ecografie și CT, precum și încadrarea de personal cu competențe în imagistică în UPU;
➖ Implementarea unor companii de informare a populației privind accesarea serviciilor medicale.
Câteva informații importante despre activitatea din serviciul de urgență:
Toți pacienții care se adresează serviciului de urgență sunt supuși triajului, indiferent de cetățenie, etnie, apartenență politică, religioasă sau de calitatea de asigurat.
Triajul reprezintă procesul de determinare a severității stării de sănătate și are rolul de a facilita prioritatea pacienților pe baza codului de urgență. Este important de reținut că unii pacienți, în funcție de triajul efectuat de cadrelor medicale și stabilirea codului de urgență, pot primi îngrijiri medicale imediate, chiar dacă au ajuns după alți pacienți care așteaptă în sala de triaj, astfel timpii de așteptare se pot prelungi devenind un element ,,problematic”.
În faza de triaj, personalul medical face o evaluare primară a pacienților și le adresează câteva întrebări obligatorii pentru a afla istoricul medical, debutul simptomatologiei, dacă au inițiat un tratament, dacă aceștia prezintă alergii și altele.
Unele întrebări, cum ar fi: ,,De cât timp vă simțiți rău” sau ,,Ați mers la medicul de familie”, pot fi considerate de pacienți ca o critică, însă este imperios necesar ca medicul de urgență să cunoască debutul simptomatoligiei și dacă pacientul urmează deja un tratament.
În funcție de fiecare caz, medicul de urgență și medicul din specialitatea căreia aparține simptomatologia prezentă, pot recomanda pacienților o serie de analize medicale și investigații imagistice, care necesită o așteptare mai lungă a rezultatelor. În acest timp, unii pacienți, pot aștepta în sala de triaj, fiind permanent supravegheați de cadrele medicale. Acest lucru este necesar pentru a putea face loc în cabinetele medicale altor pacienți pentru a fi consultați.
După efectuarea tuturor analizelor și a investigațiilor, echipa multidisciplinară va decide necesitatea internării pacienților în spital sau vor explica acestora sau aparținătorilor recomandările de tratament la domiciliu și continuarea investigațiilor.