Cultură & EducațieSOCIAL

Prioritățile Comisiei Europene: Programul European Erasmus+

Ce este Uniunea Europeană? Prioritățile Comisiei Europene: Programul European Erasmus+

Informare de presă

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene. România a sărbătorit, acum un an, primul deceniu în Uniunea Europeană, un deceniu în care s-au comunitatea europeană a adus avantaje numeroase românilor, de la libera circulaţie în Europa până accesul pe piaţa muncii, la studii în școlile și universitățile europene, la schimbul de practici în educație între cadrele didactice, la eliminarea tarifelor percepute pentru roaming, la securitatea frontierelor.

Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Jean-Claude Juncker, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 10 priorități, care să faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitor mai bun pentru Europa.

Uniunea Europeană sprijină statele membre în eforturile lor de a le oferi cetățenilor cea mai bună educație și formare. De asemenea, promovează multilingvismul în Europa, contribuind la predarea și învățarea limbilor străine, încurajând mobilitatea studenților, a stagiarilor, a profesorilor și a tinerilor și facilitând schimburile de informații și de experiență prin programul Erasmus+.

Ce este Erasmus?

Înfiinţat în 1987, Erasmus a devenit cel mai important program de educaţie şi formare profesională din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mobilitatea şi cooperarea la nivelul învăţământului superior în Europa. Acţiunile sale se adresează studenţilor care doresc să studieze şi să muncească în străinătate, profesorilor şi altor categorii de personal, chiar din întreprinderi, care intenţionează să predea în străinatate, şi personalului din universităţi care doreşte să urmeze cursuri de formare în străinatate. În plus, programul sprijină instituţiile de învăţământ superior care doresc să coopereze prin programe intensive, reţele academice şi proiecte multilaterale, precum şi sa creeze legături cu mediul de afaceri.

Ce este Erasmus +?

Erasmus + este noul program al Uniunii Europene (UE) pentru educaţie, formare, tineret şi sport pentru perioada 2014-2020. Programul Erasmus+ îşi propune să încurajeze dezvoltarea competenţelor şi a capacităţii de inserţie profesională şi să ofere noi oportunităţi de educaţie, formare şi stagii pentru tineri. Programul se va derula pe o perioadă de şapte ani şi va beneficia de un buget total de 14,7 miliarde de euro. Erasmus+ reuneşte şapte programe ale UE în domeniul educaţiei, formării şi tineretului şi va susţine, pentru prima dată, sportul. Fiind un program integrat, Erasmus+ oferă mai multe posibilităţi de cooperare între sectoarele educaţiei, formării, tineretului şi sportului. În noul program, condiţiile de participare şi de finanţare sunt simplificate faţă de programele precedente.

Prevederi din Ghidul Programului Erasmus+

  • obiectivele Strategiei Europa 2020, inclusiv a obiectivului principal privind educaţia;
  • obiectivele Cadrului strategic pentru cooperare europeană în domeniul educaţiei şi formării profesionale (ET 2020), inclusiv a indicatorilor de referinţă corespunzători;
  • dezvoltarea durabilă a ţărilor partenere în domeniul învăţământului superior;
  • obiectivele generale ale cadrului reînnoit de cooperare europeană în domeniul tineretului;
  • obiectivele privind dezvoltarea dimensiunii europene în sport, în special sportul de masă, în conformitate cu planul de lucru al UE pentru sport;
  • promovarea valorilor europene în conformitate cu articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeană.

Reguli specifice de eligibilitate

  • Pentru a fi eligibile în acest program, instituţiile de învăţământ superior trebuie să deţină o Cartă universitară Erasmus (EUC).
  • În ceea ce priveşte plasamentul studenţilor Erasmus, instituţiile de învăţământ superior trebuie să deţină o Cartă universitară Erasmus extinsă (pentru detalii, vezi informaţiile specifice despre EUC), iar consorţiile de plasament trebuie să deţina un Certificat Erasmus de plasament în consorţii.
  • Pe durata studiilor, o persoană poate primi maximum două granturi Erasmus: un grant pentru o perioadă de studii şi unul pentru plasament.
  • Pentru realizarea mobilităţii, ţara de origine sau ţara gazda trebuie să fie stat membru al UE.
  • Cel puţin una dintre organizaţiile participante la un consorţiu trebuie să fie dintr-un stat membru al UE.

Mai multe informații pentru cetățeni despre subiectul prezentat mai sus se pot regăsi pe platformele oficiale ale Uniunii Europene: www.europa.eu, https://ec.europa.eu/commission/index_ro, http://www.europarl.europa.eu/portal/ro. Daca aveți întrebări despre Uniunea Europeană puteți contacta telefonic serviciul „Europe Direct” la numarul: 00 800 6 7 8 9 10 11 de oriunde în Uniunea Europeană, sau puteți lua legătura cu un centru de informare „Europe Direct” din zona dvs. pentru a obține informații sau a participa la un eveniment local. În județul Bacău funcționează încă din anul 2008 două centre de informare Europe Direct: la Bacău, având structură gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” și în orașul Comănești sub găzduirea administrației locale.

 

Contact Europe Direct Valea Trotușului Comănești

Manager – Jitaru Narcis,

Tel: 0234 370 401  Mobil: 0741119633

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura