Și-au bătut joc de animale acum suporta consecințele
Vineri, 22 iulie, polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din Bacău, cu sprijinul celor de investigații criminale, criminaliștilor și polițiștilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au pus în executare două mandate de percheziție domiciliară, în comunele Oncești și Glăvănești.
La fața locului, au fost identificate 8 exemplare canine. În urma examinării medicale, s-a constatat faptul că 7 câini de rasă aveau cupate urechile, iar 4 dintre ei aveau secționate ultimele vertebre coccigiene (codotomie).
De asemenea, polițiștii au identificat și obiectele folosite la secționări, ce au fost ridicate în urma perchezițiilor domiciliare.
Cercetările sunt continuate cu privire la săvârșirea infracțiunii de „intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților”, faptă prevăzută și pedepsită de Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor.
Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor informează deținătorii de animale cu privire la faptul că la data de 16 mai 2022 a fost publicată în monitorul oficial al României Partea I, nr. 484 din 16.05.2022, Legea 138 din 13.05.2022, pentru modificarea Legii 205/2004 privind protecția animalelor, fiind înăsprite pedepsele pentru infracțiunile prevăzute de această lege specială, după cum urmează:
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:
a) intervențiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, coltilotul ciocului și dinților;
b) despărțirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viață în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înțărcare;
c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:
a) folosirea animalelor sălbatice aparținând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane și trupe de artiști ambulanți, precum și în orice alte tipuri de spectacole similare;
b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situații decât pentru imobilizarea acestora;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) rănirea cu intenție a animalelor.
Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:
a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;
b) schingiuirea animalelor;
c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
d) zoofilia.