Acasă ACTUALITATE Trafic de minori, proxenetism și consum de droguri

Trafic de minori, proxenetism și consum de droguri

0

Joi, 15 Aprilie,  procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a doi inculpați, în vârstă de 32 de ani, respectiv 40 de ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de minori, proxenetism și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

În cauză s-a stabilit faptul că, în perioada aprilie – 5 mai 2020, inculpații au recrutat două persoane minore, în vârstă de 16 ani, respectiv 17 ani, pe care ulterior, prin constrângere fizică şi psihică, le-a transportat și le-a adăpostit, în vederea practicării prostituției în folosul acestora într-un regim restrictiv de libertate, însușindu-și în integralitate veniturile rezultate din activitatea infracțională.
S-a reținut faptul că, cele două minore au practicat prostituția în municipiile Bacău și Onești, fiind adăpostite succesiv, mai întâi în apartamente închiriate în regim hotelier, iar mai apoi într-un stabiliment care pune la dispoziție facilități de cazare cu circuit deschis. În această perioadă, minorele au fost determinate să-și ofere serviciile sexuale, fiind plasate într-un regim de exploatare ce a presupus interdicția de a comunica cu rudele, impunerea unui program de activitate epuizant, restrângerea libertății de mișcare și acapararea tuturor veniturilor obținute din practicarea prostituției.
De asemenea, în urma cercetărilor efectuate s-a reținut faptul că, începând cu ultima decadă a lunii octombrie, până la data de 15 decembrie 2020, unul dintre inculpați a determinat o altă persoana de sex feminin să practice prostituția în folosul său, totodată, înlesnind activitățile acesteia.
La data de 15.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Bacău împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Bacău au efectuat un număr de 2 percheziții domiciliare, la locuințele celor doi inculpați, cu ocazia cărora, la unul dintre inculpați fost identificată și ridicată, în vederea continuării cercetărilor, o cantitate de cannabis – drog de risc.
În cursul zilei de astăzi, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul cadrelor de jandarmi din cadrul Grupării Mobile Jandarmi Bacău.
În cadrul audierilor, persoanele vătămate au beneficiat consiliere psihologică, precum și de toate drepturile și măsurile de protecție prevăzute de Codul de Procedură Penală.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumţia de nevinovăție.