Acasă Actualitate Un deținut a evadat din penitenciarul Tg Ocna

Un deținut a evadat din penitenciarul Tg Ocna

0

Joi, 10.12.2020, în jurul orei 1830, s-a constatat că trei persoane internate în Centrul Educativ Târgu Ocna au părăsit, fără drept, unitatea.

Două dintre acestea au fost capturate, cu operativitate, în proximitatea Centrului.

 

Pentru persoana internată

 

  • vârstă de 17 ani, sancționat cu măsura educativă a internării într-un centru educativ, pentru săvârșirea infracțiunii de Viol (art. 218 NCP)

 

 

se continuă măsurile de căutare, fiind dispuse: sesizarea Poliției Stațiunii Târgu Ocna, Inspectoratului de Jandarmi Județean Bacău; informarea Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române; alarmarea personalului; trimiterea de echipe de căutare formate din personalul unității; suplimentarea echipelor proprii cu personal al Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna și al Penitenciarului-Spital Târgu Ocna; valorificarea imaginilor video ale sistemului de supraveghere.

Precizăm că regimul de executare într-un centru educativ este similar regimului deschis din cadrul centrelor de detenție, raportat la gradul de limitare a libertăţii de mişcare. Astfel, persoanele internate într-un centru educativ sunt cazate în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul centrului și pot desfășura activități fără supraveghere în spaţii stabilite prin regulamentul de ordine interioară.

                   De asemenea, conform art. 51 alin. (6) lit.c) din OMJ nr. 4800/C/2018 pentru aprobarea Regulamentului privind siguranţa locurilor de deţinere din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, la centrele educative,  personalul care execută serviciul în posturile de pază este dotat cu armament şi muniţie neletală. Art. 266 alin. (4) din același act normativ stipulează că supravegherea condamnaţilor cărora li se aplică regimul semideschis şi persoanelor internate în centre educative clasificate cu supraveghere este realizată de agenţi dotaţi cu mijloace de imobilizare şi legătură.

                   În vederea analizării cauzelor și împrejurărilor producerii incidentului, o echipă de specialiști din cadrul aparatului central al Administrației Naționale a Penitenciarelor se va deplasa la fața locului.

Sustragerea de la executarea unei măsuri educative privative de libertate prin părăsirea fără drept a centrului educativ se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

 

Pentru orice informaţie cu privire la persoana în cauză,  apelaţi numărul unic de urgenţă 112 sau Centrul Educativ Târgu Ocna, la numărul de telefon: 0234/344434