Cultură & Educație

Un nou proiect ERASMUS la Colegiul Tehnic Asachi

Un nou proiect ERASMUS la Colegiul Tehnic Asachi
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” Onești a reușit să organizeze din nou o mobilitate Erasmus pentru 24 elevi, însoțiți de profesorii Oana Zaharia, Ionela Sandu și Mirela Băncilă, într-un stagiu de pregătire practică de trei săptămâni în orașul universitar Salamanca din Spania. Proiectul se numește „Competențe europene în turism și în gestiunea afacerii pentru integrarea pe piața muncii în UE”, iar mobilitatea s-a derulat în intervalul 15 mai-2 iunie2023, cu finanțare în întregime din fonduri europene, prin contractul numărul 2022-1-RO01-KA122-VET-000079423.

Din cei 24 elevi selectați din clasele a XI-a, 16 au avut specializarea Tehnician în activități economice, iar 8 elevi au fost de la specializarea Tehnician în turism. Dintre aceștia, 18 locuri au fost pentru cei cu oportunități reduse, însă toți au fost dornici de perfecționarea pregătirii de specialitate și nu numai. Deși limba proiectului a fost limba spaniolă, elevii de la Turism, fiind engleză intensiv, au utilizat engleza, datorită naționalității clientelei din hotelurile unde au derulat stagiul de practică.

Considerăm îndeplinite obiectivele proiectului de dezvoltare a comunicării profesionale, într-o limbă europeană, limba spaniolă, pentru elevii participanți, generatoare de comportamente pozitive referitoare la stilul de viață și preferințe personale, precum și dezvoltarea, conform standardelor profesionale, a competențelor ce le atribuie egalitate de șanse în muncă, prin   work-based learning de 3 săptămâni de stagiu de practică.

Lucrând în echipă, toți elevii implicați au reușit să își pună în aplicare cunoștințele datorate pregătirii teoretice: cei de la Economic au aplicat cunoștințe de contabilitate, gestiune financiară, au introdus date în sisteme computerizate cu software de contabilitate, au înregistrat evenimente și tranzacții utilizând planul de conturi din Spania și au exersat simulând o întreprindere,respectiv inițializând o firmă cu date reale, iar elevii de la Turism au aplicat cunoștințe din Tehnica servirii clienților, Bazele restaurației și Organizarea agenției de turism.

Cei 16 elevi de la domeniul Economic au utilizat calculatorul în contabilitate prin exploatarea softului Aplifisa, soft modular, înregistrând activitatea zi de zi, cu intrări/ieșiri de active, plăți/încasări prin bancă sau casă, iar apoi, au întocmit articole și au generat, cu ajutorul softului, Registrul Jurnal și Registrul Cartea Mare, Balanța de verificare.

Elevii de la domeniul Turism au lucrat în sistem work placement în hoteluri din Salamanca, Spania, efectuând activități la recepția hotelului, au utilizat softul pentru rezervarea  unei camereși au întocmit confirmări; la restaurantul hotelului au amenajat sala de servire și au participat la servirea micului dejun, dar au participat și la amenajarea spațiului de cazare, respectând disciplina  muncii.

Deși elevii au beneficiat de licențe pentru învățarea limbii spaniole, nu trebuie uitat faptul că, în decursul celor trei săptămâni petrecute în Spania, ei au fost nevoiți să își îmbogățească cunoștințele în materie de gramatică și de lexic la limba spaniolă, operând cu termeni de specialitate la care nu ar fi avut acces în alte contexte din afara proiectului. De asemenea, fiind cazați în centrul rezidențial studențesc Hernan Cortes din Salamanca, au intrat în contact cu persoane din alte medii, de alte naționalități și au reușit astfel să își îmbogățească experiența culturală, îmbunătățindu-și, totodată, și educația pentru cetățenie democratică.

Cu ocazia finalizării cu succes a mobilității, toți participanții beneficiază acum de Europass Mobility și CV-uri  ce le cresc angajabilitatea în spațiul european. De asemenea, acest proiect a reușit să îi responsabilizeze pe viitorii angajați, oferindu-le ocazia de a cunoaște mediul organizațional în care vor pot activa mai târziu și provocările muncii reale, sporindu-le motivația pentru performanța școlară.

Nu în ultimul rând, au fost organizate pentru grup excursii la Toledo, Segovia și Ávila în Spania și la Miranda do Douro în Portugalia, experiența culturală a elevilor îmbogățindu-se dincolo de nivelul social al acesteia.

​Beneficiind de acreditare Erasmus VET pe următorii 5 ani, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” – Onești își propune să deruleze asemenea proiecte și în anii următori, pentru domeniul Economic și pentru domeniul Turism, cu scopul de a oferi forță de muncă calificată la standarde europene.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura