ACTUALITATEUltima ORA

BACĂU- TRIMITERE ÎN JUDECATĂ PENTRU INFRACȚIUNI ECONOMICE : EVAZIUNE FISCALĂ SI AMENINȚARE CU MOARTEA

BACĂU- TRIMITERE ÎN JUDECATĂ PENTRU INFRACȚIUNI ECONOMICE : EVAZIUNE FISCALĂ SI AMENINȚARE CU MOARTEA

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au dispus la data de 04.03.2024 trimiterea în judecată a unui număr de 2 inculpaţi persoane fizice sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală prev. de art. 9 alin. 1 lit. a din Legea nr. 241/2005, reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă prev. de art. 61 din Legea nr. 241/2005, ameninţare prev. de art. 206 alin. 1 din C.pen., cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C.pen. (2 acte materiale), distrugere prev. de art. 253 alin. 1 din C.pen. şi nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor numai ambalate şi în locuri protejate prev. de art. 98 alin. 3 lit. a din OUG 195/2005.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că în perioada 2016-2022, inculpaţii au obţinut ca urmare a desfăşurării de activităţi agricole pe o suprafaţă nedeclarată (ocupată probabil în mod abuziv) de teren agricol o cantitate însemnată de cereale şi plante oleaginoase pe care ulterior au comercializat-o către diferiţi parteneri fără a achita impozitele pe venit datorate bugetului de stat iar în cursul anului 2021, în două rânduri, în timp ce se aflau pe un teren agricol situat pe raza unei localităţi din jud. Bacău, au adresat ameninţări cu moartea, cu distrugerea prin incendiere a utilajului agricol folosit şi cu distrugerea unor culturi agricole unui angajat al unei societăţi comerciale având ca obiect desfăşurarea de activităţi agricole.

De asemenea, s-a mai reţinut că în cursul anului 2023, unul dintre inculpaţi a reţinut şi nu a plătit, până la termenul scadent, impozitul pe veniturile din arendă, aferent veniturilor obţinute de mai mulţi titulari ai dreptului de proprietate iar în cursul anului 2022 celălalt inculpat a distrus o cultură de rapiţă aparţinând unei societăţi comerciale având ca obiect desfăşurarea de activităţi agricole şi a depozitat în mod necorespunzător pe un teren ce-i aparţinea o cantitate însemnată de îngrăşăminte chimice fără respectarea condiţiilor prevăzute de lege.

În cauză au fost dispuse, în vederea reparării pagubei, măsuri asiguratorii asupra mai multor imobile ale unui inculpat.

Rechizitoriul împreună cu dosarul cauzei au fost trimise Tribunalului Bacău, spre competentă soluţionare, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura