ACTUALITATE

Bărbatul care a intrat noaptea în casă şi a încercat să violeze o mamă cu copil iertat și trimis să muncească la o grădiniţă!

În mai 2018, Ionel Costache a pătruns peste o femeie din Bacău şi a vrut să o violeze, sub privirile îngrozite ale copilului ei. Judecătorii din Podu Turcului și apoi din Bacău l-au condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare, apreciind că bărbatul de 38 de ani e un “tânăr cu posibilități reale de îndreptare”. Recent, agresorul a fost trimis de judecătorul Neculai Burlibaşa să execute 90 de zile de muncă în folosul comunităţii “la o şcoală şi/sau la o grădiniţă”.
Corina* locuieşte într-o comună din Bacău şi îşi creşte singură băieţelul de 5 ani. În noaptea de 23/24 mai 2018, în jurul orei 1.00, femeia a fost trezită de câinii din curte, care lătrau să rupă lanţul. A pus repede ceva pe ea şi a dat să iasă din încăperea unde dormea împreună cu copilul, ca să vadă ce se întâmplă afară. N-a mai apucat. Uşa camerei a fost deschisă de Ionel Costache, care a lovit-o cu pumnul în ochi. A ameninţat-o că îi va lua gâtul cu briceagul În urma loviturii, femeia a căzut pe pat. A apucat să-l vadă pe agresor, pentru că pe geamul camerei pătrundea lumina de la stâlpul din stradă, iar când bărbatul i-a vorbit, l-a recunoscut imediat pe consăteanul ei.  Costache a apucat-o de mână şi a tras-o în camera învecinată, unde i-a cerut să întreţină cu el raporturi sexuale. Corina a început să strige după ajutor, iar băieţelul ei s-a trezit şi a început să țipe şi el, de frică. Dar agresorul nu s-a speriat că cineva i-ar putea auzi; a rămas în casă şi a terorizat-o pe femeie. I-a zis că afară o așteaptă şi alţi bărbaţi cu care va fi nevoită să întrețină raporturi sexuale şi a ameninţat-o, spunându-i că-i va lua gâtul cu briceagul pe care l-ar avea la el.
Femeia nu s-a lăsat însă intimidată şi, la un moment dat, ea a reușit să scape din strânsoarea agresorului şi a fugit din casă. A sărit apoi gardul în curtea preotului și, disperată, i-a bătut în geam.
Băieţelul a rămas cu coşmaruri Preotul şi soţia lui au deschis uşa şi au văzut femeia desculță și plină de sânge pe mâini și pe față, care plângea şi tremura de frică în timp ce le spunea ce a păţit. Preotul a dus-o pe Corina la tatăl ei, care a sunat la 112.  La fața locului au venit poliția şi ambulanța, care a transportat-o pe victimă la spital. Din cauza loviturilor primite, ea a avut nevoie de şase zile de îngrijiri medicale.
Ionel Costache a fost reţinut abia în ziua de 19 iunie 2018. Şi-a recunoscut faptele, dar Parchetul de pe lângă Judecătoria Podu Turcului nu a mai cerut mandat de arestare preventivă pentru el.

Judecător: “Nu va mai comite alte infracțiuni” În septembrie 2018, Costache a fost trimis în judecată sub acuzaţiile de violare de domiciliu şi tentativă de viol, iar un an mai târziu, Judecătoria Podu Turcului l-a condamnat la 2 ani şi 6 luni cu suspendare.   Nu a mai fost condamnat anterior şi și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, precizează judecătorul, în motivarea deciziei lui.

Judecătoriei Podu Turcului: La Podu Turcului sunt trei judecători. Unul dintre ei a fost înainte avocat, iar ceilalţi doi – ofiţeri de poliţie. Procurorii n-au atacat decizia de condamnare cu suspendare. A făcut-o în schimb inculpatul, nemulţumit de daunele pe care trebuia să i le plătească victimei. Dosarul pe latură civilă a fost disjuns şi soluţionat definitiv abia în septembrie 2020.

Teama că victima s-ar putea îmbogăți “fără justă cauză” La proces, Corina a cerut 30.000 de lei – daune morale și 2.000 de lei – daune materiale. Judecătoria Podu Turcului a aprobat doar plata acelor daune materiale ce puteau fi justificate cu chitanţe (600 de lei), iar ca daune morale a fost admisă suma de 12.000 de lei, “în limita prejudiciului suferit, astfel încât să nu se ajungă la o îmbogățire fără justă cauză”, a precizat judecătorul. Însă Ionel Costache a atacat decizia şi a motivat, la Curtea de Apel Bacău, că el are un copil minor şi credite de plătit, iar “victima nu a probat prejudiciul pretins a fi suferit”. Consideră că este exagerat cuantumul daunelor morale, respectiv 12.000 lei, având în vedere infracțiunea comisă și situația materială și familială a inculpatului. Pledoaria avocatului inculpatului: Curtea de Apel Bacău i-a respins cererea, iar judecătorii au precizat, în motivarea deciziei redactate luna trecută, că victima “a fost supusă de inculpat unui atac brutal, în propria locuință, în scopul întreținerii de raporturi sexuale, în condițiile în care alături de victimă se mai afla în locuință doar copilul minor al acesteia, în vârstă de 5 ani”.
Şi dacă ar fi vrut, judecătorii de la Curtea de Apel nu mai puteau întoarce condamnarea cu suspendare a lui Costache, pentru că ei judecau doar cuantumul daunelor pe care acesta trebuie să le plătească victimei. Agresorul, trimis să muncească în preajma copiilor Pe lângă condamnarea cu suspendare, în octombrie 2019 instanţa l-a obligat pe Costache să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii, la Primăria comunei Podu Turcului din judeţul Bacău.  Dar după şase luni de la pronunţarea sentinţei, Costache nu muncise nicio zi. Mai mult, el s-a mutat în judeţul Vrancea, iar serviciul de probaţiune de aici a sesizat Judecătoria Podu Turcului, solicitând modificarea obligaţiilor lui. Iar în iunie 2020, judecătorul Neculai Burlibaşa a decis că nu există loc mai potrivit în care să muncească în folosul comunităţii bărbatul acuzat de tentativă viol decât “Şcoala Primară şi/sau Grădiniţa din satul Rădăcinesti, com. Corbiţa, jud. Vrancea”. Procurorii n-au atacat decizia. * Protejăm identitatea reală a victimei.

Sursa: Libertatea.ro

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura