ACTUALITATEUltima ORA

Caz de înșelăciune cu prejudiciul de 3,7 milioane de euro/ DIICOT Bacău a intrat pe fir

La data de 11.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași și Suceava au efectuat un număr de 20 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Suceava și Iași, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, delapidare în formă continuată și spălare de bani.

În cauză s-a reținut faptul că pe raza judeţelor Iaşi și Suceava a fost constituită o grupare infracţională formată din reprezentanţii unor societăți comerciale care, în perioada 2009 – 2014, au derulat ample activităţi de deducere ilegală a TVA și a impozitului pe profit prin emiterea și înregistrarea de documente justificative ce atestau operațiuni nereale și au creat circuite fictive cu scopul de a delapida patrimoniul unei alte societăți comerciale.
Astfel, liderul grupării, în calitate de administrator al unei societăți comerciale, pentru crearea aparenței de legalitate anume introducerea într-un cadru economic legal al operațiunilor ce fac obiectul de activitate al societății și pentru a eluda plata obligațiilor fiscale generate prin aplicarea cotei de TVA la vânzarea mărfurilor provenite din spațiul european, împreună cu alte trei persoane, au constituit un grup infracțional organizat în scopul comiterii infracțiunilor de evaziune fiscală și de spălare a banilor prin crearea unor circuite comerciale fictive prin care societățile comerciale controlate de membrii grupului puneau la dispoziția societății beneficiare documente justificative fictive purtătoare de TVA prin înregistrarea cărora era diminuată baza de calcul a TVA de plată.
Astfel, societățile fantomă deținute de către membrii grupării aveau rolul de a furniza facturi fiscale către societatea liderului pentru a face mai credibilă circulaţia de mărfuri. După ce societatea comercială prejudiciată efectua plățile, sumele de bani erau retrase în numerar și, după oprirea unui comision, erau înapoiate către lider. De asemenea, pentru a asigura trasabilitatea circuitului economic societățile fantomă declarau, la rândul lor, achiziții fictive de la societăți comerciale care fie nu recunosc operațiunile, fie nu sunt plătitoare de TVA, fie sunt dizolvate sau radiate.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat este de 16.891.506 lei, echivalentul a 3.767.466 euro.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 20 persoane.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul IJJ Iași și Grupării de Jandarmi Mobile “Alexandru cel Bun” Bacău.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura