Acasă Actualitate Crima din răzbunare

Crima din răzbunare

0
Curtea de Apel Bacău s-a pronunţat recent, prin sentinţă definitivă, în dosarul unei unei crimei petrecute la începutul anului trecut într-un bar din localitatea Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, majorând pedeapsa aplicată lui Ioan Răzvan Dascălu, în vârstă de 32 de ani.
Dacă instanţa de fond, Tribunalul Neamţ, aplicase o sentinţă de 10 ani de detenţie pentru ucidera lui Răzvan Turnea, de 36 de ani, magistraţii au decis ca acuzatul să execute 12 ani de detenţie şi să plătească daune familiei decedatului, la care se adaugă cheltuieli judiciare din timpul urmăririi penale şi a proceselor.
„În baza art. 111 alin.5 C.p. dispune ca părţile civile (…) să fie informate cu privire la punerea în libertate a inculpatului în orice mod sau evadarea acestuia. Reduce cuantumul
despăgubirilor periodice la care a fost obligat inculpatul de la câte 400 lei lunar pentru fiecare minor la 1/3 din venitul minim net pe economie pentru ambii minori – părţi civile“, conform Curţii Bacău.
Instanţa de apel a menţinut celelalte dispoziţii din sentinţa Tribunalului Neamţ, inculpatul trebuind să achite către partea vătămată, mama celor doi copii minori ai victimei, daune materiale în valoare de 60.000 de euro, în timp ce cheltuielile judiciare către stat au fost evaluate la 12.000 de lei.
Mobilul în acest caz de crimă a fost răzbunarea. Între cei doi consăteni relaţiile se răcireră în ultimul timp, deşi o perioadă au fost buni prieteni, au avut loc discuţii în contradictoriu şi certuri, iar în anul
2019 Dascălu ar fi încasat o bătaie serioasă. De atunci gândul răzbunării i-a încolţit în minte, trasmiţându-i fostului amic, devenit între timp duşman, că îi va face felul. După cum a acţionat, autorul pare să fi premeditat infracţiunea, ştiind rutina cotidiană a victimei.
Planul de a-i suprima viaţa l-a pus în aplicare pe data de 27 ianuarie 2020. În ziua pomenită s-a înarmat cu un cuţit şi timp de câteva ore l-a căutat pe Liviu Turnea pe la diverse cârciumi, dar mai ales la una din centrul comunei. Cunoştea faptul că viitoarea victimă avea obiceiul să joace la aparatele electonice de noroc.

LEZIUNE PROFUNDĂ ÎN ZONA GÂTULUI

La data menţionată, în jurul orei 18.00, duşmanul a fost văzut în localul pomenit şi autorul a acţionat fără nici o remuşcare. A intrat în incintă, s-a apropiat de el şi fără să-i spună ceva l-a înjunghiat pe la spate în momentul când Turnea nu era atent, fiind preocupat să introducă o bancnotă în aparat. Şase au fost loviturile aplicate, acestea vizând zona capului şi a toracelui. Dintre ele una a fost profundă, victimei fiindu-i secţionat pachetul vascular de la gât.
Autorul a părăsit incinta şi, curios, a sunat la 112, anunţând că cineva a fost rănit grav. Nu a precizat că el este făptaşul, dându-şi o identitate falsă. Un echipaj de la Ambulanţa Neamţ a ajuns la locul crimei, dar nu s-a mai putut face nimic pentru victimă. La scurt timp, anchetatorii l-au identificat pe
Răzvan Dascălu, iar în urma anchetei a fost arestat preventiv, acuzaţia adusă fiind omor calificat.
De remarcat este că făptaşului nu i-a păsat deloc de consecinţele planului de suprimare a consăteanului şi că va ajunge după gratii pentru o lungă perioadă de timp. Avea un exemplu de ce i se poate întâmpla în cazul în care era acuzat de crimă, un cumnat de-al său fiind condamnat cu 15 zile înainte. Pe 13 ianuarie 2020, judecătorii de la Tribunalul Neamţ au decis ca Vasile Bârsa, în vârstă de 19 ani, tot din Piatra Şoimului, să execute 10 ani de detenţie.
Infracţiunea avusese  loc pe 3 mai 2018, când tânărul a ucis un consătean de 51 de ani. Cei doi au consumat alcool separat, apoi s-au întâlnit şi au mers la un bar să se mai cinstească, dar era închis.
La un moment dat, bărbatul mai în etate l-ar fi înjurat pe tovarăşul său, iar acesta, supărat, a plecat acasă şi s-a întors cu o bâtă. A doborât victima la pământ şi a lovit-o repetat în zona capului, până ce a desfigurat-o, zdrobindu-i craniul.