Acasă Cultură & Educație Prioritățile Comisiei Europene: O Europă pregătită pentru era digitală

Prioritățile Comisiei Europene: O Europă pregătită pentru era digitală

0

Informare de presă

Ce este Uniunea Europeană?

Prioritățile Comisiei Europene: O Europă pregătită pentru era digitală

Uniunea Europeană este o uniune economică și politicăunică în lume, care reunește 27 de țări europene și acoperăaproape tot continentul.

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.

Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Ursula von der Leyen, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 6 priorități, care faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitormai bun pentru Europa.

Tehnologia digitală ne transformă viața. Scopul strategiei digitale a UE este ca această transformare să fie în avantajul cetățenilor și întreprinderilor și să contribuie, în același timp, la crearea unei Europe neutre din punct de vedere climatic până în 2050.

Comisia este hotărâtă să transforme această perioadă în „deceniul digital” al Europei. Uniunea trebuie să își consolideze suveranitatea digitală și să-și stabilească propriile standarde în loc să le urmeze pe ale altora, cu un accent clar pe date, tehnologie și infrastructură.

De aceea la 27 mai 2020, Comisia Europeană și-a publicat propunerea pentru un buget UE puternic, modern și renovat pe termen lung (CFM sau cadru financiar multianual) care să servească economiei europene care se confruntă cu consecințele pandemiei de coronavirus.

Noile tehnologii s-au dovedit deja a fi de neînlocuit în timpul crizei; au ținut oamenii conectați și au afaceri în funcțiune. Acum, digitalul va juca un rol crucial în impulsionarea redresării și, ca atare, sectorul va beneficia de finanțări semnificative propuse de Comisie.

Întregul buget al noului CFM se ridică acum la 1,1 trilioane de euro. În plus, Comisia a propus, de asemenea, un nou instrument de redresare, denumit „Următoarea generație UE” – în valoare de 750 miliarde EUR, care va avea loc în perioada 2021-2024. Acest instrument va contribui, de asemenea, la unele dintre componentele digitale (de exemplu, programul Invest EU). Toate acestea fac ca următorul buget al UE să fie foarte mare și complex.

Ca parte a următorului buget pe termen lung al UE – Cadrul financiar multianual – Comisia a propus Europa digitală, un program axat pe construirea capacităților digitale strategice ale UE și pe facilitarea desfășurării pe scară largă a tehnologiilor digitale. Cu un buget global planificat de 7,5 miliarde EUR (în prețuri actuale), va forma și va sprijini transformarea digitală a societății și economiei europene.

Programul va stimula investițiile în supercomputere, inteligență artificială, securitate cibernetică, abilități digitale avansate și asigurarea unei utilizări pe scară largă a tehnologiilor digitale în întreaga economie și societate, inclusiv prin intermediul centrelor de inovare digitală. Obiectivul său este de a îmbunătăți competitivitatea Europei în economia digitală globală și de a realiza suveranitatea tehnologică. Acesta va face acest lucru prin implementarea și consolidarea de noi tehnologii digitale, pentru a sprijini transformarea digitală care va garanta servicii publice de înaltă calitate în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Mai multe informații pentru cetățeni despre subiectul prezentat mai sus se pot regăsi pe platformele oficiale ale Uniunii Europene: www.europa.eu, https://ec.europa.eu/commission/index_ro, http://www.europarl.europa.eu/portal/ro. Daca aveți întrebări despre Uniunea Europeană puteți contacta telefonic serviciul „Europe Direct” la numarul: 00 800 6 7 8 9 10 11 de oriunde în Uniunea Europeană, sau puteți lua legătura cu un centru de informare „Europe Direct” din zona dvs. pentru a obține informații sau a participa la un eveniment local. În județul Bacău funcționează încă din anul 2008 două centre de informare Europe Direct: la Bacău, având structură gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” și în orașul Comănești sub găzduirea administrației locale.

Contact Europe Direct Valea Trotușului Comănești

Consilier comunicareBanu Carmen,

Tel: 0234 370 401  Mobil: 0747 850 104