POLITICAUltima ORA

DEPUTATUL AUR ROBERT ALECU CERE GUVERNULUI REACȚIE OFICIALĂ ÎMPOTRIVA PLANULUI „KÓS KÁROLY” AL UNGARIEI

Deputatul AUR Robert Alecu cere Guvernului reacție oficială împotriva planului „Kós Károly” al Ungariei

Deputatul AUR de Bacău, Robert Alecu, a adresat o întrebare oficială Guvernului României și Ministerului Afacerilor Externe, solicitând o poziție fermă în legătură cu presupusul plan „Kós Károly” al Ungariei. Acest program controversat, desfășurat în 17 județe ale României, inclusiv în Bacău, ridică serioase semne de întrebare asupra suveranității și securității naționale.

Ungaria, acțiuni subversive în inima României?

 

Planul „Kós Károly”, cunoscut și sub denumirea de „Programul de Dezvoltare Economică a Ardealului”, a fost lansat de Guvernul Ungariei în 2017 și implementat prin intermediul Fundației Pro Economica. Acesta vizează sprijinirea comunităților maghiare din Transilvania, însă, potrivit deputatului Robert Alecu, documentul oficial nu recunoaște statul român, ci se referă la „Erdély” ca o entitate distinctă și promovează un așa-zis „Ținut Secuiesc” și „Ținut Ceangăiesc”, fără nicio bază juridică în România.

,, În anul 2017, guvernul Ungariei a adoptat așa-zisul „Plan Kós Károly”, un document programatic prin care Budapesta își asumă explicit, pe termen mediu și lung, o prezență socială, culturală și economică amplă într-o regiune a României. Planul a fost pus în aplicare începând cu anul 2018 prin intermediul Fundației Pro Economica, condusă de Kozma Mónika, membru al Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Documentul a fost semnat și de câțiva cetățeni români membri ai UDMR, printre care Borboly Csaba, Horváth Anna, Molnár Zsolt, Pásztor Sándor, Péter Ferenc, Tamás Sándor și Winkler Gyula.

Denumirea planului face referire la Kós Károly, inițiatorul și promotorul „transilvănismului”, un curent ideologic care promovează ideea unui specific transilvănean distinct de identitatea națională românească. Acest plan vizează, în mod explicit, 16 județe din regiunea istorică Transilvania „trianonică” și un județ extracarpatic, Bacău, având ca scop declarat revitalizarea economică a cetățenilor români de etnie maghiară. Însă, în mod preocupant, documentul nu face nicio referire explicită la statul român, ci vorbește despre Transilvania (Erdély) ca o entitate dislocată din geografia României și despre un așa-zis „Ținut secuiesc” (Székelyföld) și un așa-zis „Ținut ceangăiesc” (Csángóföld), prezentate ca unități administrativ-teritoriale certe,, se arată în comunicatul de presă transmis de către deputatul AUR Robert Alecu.

 

Încălcarea suveranității și tăcerea Guvernului României

 

Conform Comisiei de la Veneția, un stat trebuie să obțină consimțământul oficial al țării-gazdă înainte de a oferi sprijin minorităților sale. Cu toate acestea, România nu a fost consultată, iar autoritățile române nu au emis până acum nicio Notă de protest sau poziție oficială față de acest plan.

 

Deputatul AUR de Bacău, Robert Alecu cere Guvernului României și Ministerului Afacerilor Externe să răspundă la cinci întrebări esențiale:

,,

  1. Punctul de vedere oficial al Guvernului României și al Ministerului Afacerilor Externeprivind așa-zisul „Plan Kós Károly” și derularea sa nestingherită în 17 județe ale României, fără consimțământul prealabil al statului român.

 

  1. Datele concretela care Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe au întreprins demersuri pe lângă autoritățile ungare pentru a obține informații detaliate și pentru a clarifica modul de implementare a planului. Vă rugăm să specificați care au fost răspunsurile părții maghiare și să prezentați copii ale acestor demersuri și răspunsuri.

 

  1. Datele concretela care Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe au solicitat părții maghiare ca planul să se deruleze cu implicarea autorităților române, în mod transparent și nediscriminatoriu, și să fie implementat cu respectarea legislației române și a regulilor UE. Vă rugăm să specificați care au fost răspunsurile părții maghiare și să prezentați copii ale acestor demersuri și răspunsuri. Vă rugăm să specificați de câte ori și când anume a fost convocat ambasadorul Republicii Ungare în România, pentru explicații, de către MAE.

 

  1. Dacă Guvernul României și/sau Ministerul Afacerilor Externe vor formula un dezacord oficialîn legătură cu desfășurarea abuzivă a planului „Kós Károly” în România și, dacă da, când anume. În cazul în care anterior au fost formulate Note de protest ale părții române, vă rugăm să ne prezentați copiile acestora.

 

  1. Dacă Guvernul României și Ministerul Afacerilor Externe au fost sesizate oficial de către Serviciul Român de Informațiiprivind cunoașterea, prevenirea și contracararea planului „Kós Károly”. În caz afirmativ, vă rugăm să precizați dacă acest subiect a fost adus în atenția Consiliului Suprem de Apărare a Țării și a Președinției României și ce măsuri concrete au fost propuse pentru contracararea acestui plan,, se arată în comunicatul transmis de deputatul AUR Robert Alecu.

 

Rămâne de văzut dacă Guvernul va răspunde acestei solicitări.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura