MINISTRUL DEZVOLTĂRII, ACUZAT DE ESCHIVARE DE DEPUTATUL AUR ROBERT ALECU
MINISTRUL DEZVOLTĂRII, ACUZAT DE ESCHIVARE DE DEPUTATUL AUR ROBERT ALECU
Un nou scandal lovește Guvernul României, după ce deputatul AUR de Bacău, Robert Alecu, a lansat acuzații dure la adresa ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltán Cseke, pentru refuzul de a răspunde personal la o întrebare parlamentară privind conectarea la sistemul public de apă a locuitorilor din regiunea Nord-Est.
De ce evită ministrul un răspuns direct?
Într-o întrebare parlamentară adresată Guvernului, deputatul AUR Robert Alecu cere explicații clare privind motivul pentru care ministrul Cseke a evitat să ofere un răspuns personal la solicitarea sa din 28 ianuarie 2025. Deputatul AUR Robert Alecu a întrebat despre stadiul extinderii rețelelor de apă potabilă în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, un subiect de importanță majoră pentru sute de mii de cetățeni.
Termenul legal pentru un răspuns era 19 februarie 2025, însă răspunsul oficial a venit de la un subsecretar de stat, Ioan Cristian Haiduc, și nu de la ministru, lucru pe care deputatul Alecu îl consideră o sfidare a obligațiilor guvernamentale față de Parlament și cetățeni.
Întrebări fără răspuns, de ce?
Deputatul AUR Robert Alecu cere explicații oficiale pentru această situație și ridică mai multe întrebări esențiale:
,, 1. Motivele temeinice pentru care ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a eschivat să răspundă personal la întrebarea parlamentară pe care i-am adresat-o în calitatea dânsului de membru al Guvernului.
- Ordinul de ministru prin care subsecretarului de stat Ioan Cristina Haiduc i-au fost delegate atribuțiile și dacă printre acestea se regăsește și cea de a răspunde, în locul ministrului, la întrebările și interpelările parlamentare adresate de către membrii Camerei Deputaților și Senatului României. Rog să corelați răspunsul la acest punct al întrebării parlamentare cu prevederile din actul normativ de înființare, respectiv de organizare și funcționare a ministerului, după caz, și să-mi prezentați o copie a respectivelor documente.
- Dacă în data de 17 februarie 2025 (data semnării și trimiterii răspunsului nr. 35726), precum și în zilele de 18 și 19 februarie 2025, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației s-a aflat în România, iar în cazul unui răspuns afirmativ dacă acesta a fost în exercitarea funcției și ce anume elemente l-au împiedicat obiectiv să răspundă personal la întrebarea care i-am adresat-o în calitatea dânsului de membru al Guvernului.
- Dacă Guvernul României sau Secretariatul general al Guvernului au modificat/completat cadrul legal în vigoare cu prevederi care să le permită membrilor Camerei Deputaților și Senatului României să-i interpeleze direct și personal pe subsecretarii de stat din ministere și din alte instituții publice și organe de specialitate ale administrației publice centrale.,, se arată în informarea transmisă.
Problema apei în Moldova: bombă cu efect întârziat?
Întrebarea parlamentarului AUR viza un subiect critic pentru sute de mii de locuitori din Moldova, una dintre regiunile cu cea mai slabă dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare. Conform rapoartelor oficiale, mii de gospodării din județele Bacău, Vaslui, Botoșani și Neamț nu au acces la apă potabilă, iar proiectele de extindere a rețelelor sunt blocate sau întârziate.
Guvernul, obligat să dea explicații?
Rămâne de văzut dacă ministrul Dezvoltării va ieși în față cu explicații sau va continua să evite răspunsurile directe.