Acasă ACTUALITATE Dezbatere pentru modernizarea cadrului legislativ

Dezbatere pentru modernizarea cadrului legislativ

0
catalina ciofu

Marți, 8 iunie, in Comisia de știință si tehnologie a avut loc ședința de dezbatere privind modernizarea cadrului legislativ in domeniul cercetării, inovării și digitalizării. La dezbatere au fost prezenți deputat PNL Cătălina Ciofu, Valeriu Tabără- președinte ASAS, Ioan Jelev- vicepreședinte ASAS, Marian Bogoiescu- vicepreședinte ASAS, Didona Ioan- consilier MADR, Cristian Marius Litan- Secretar de Stat MCID.

“Reprezentanții ASAS (Academia de Științe Agricole și Silvice) au atras atenția asupra răspunderii pe care o are un cercetător științific în activitatea sa. Misiunea cercetării agricole în România are în vedere ca principale obiective: protecția mediului înconjurător, reducerea schimbărilor climatice și identificarea soluțiilor pentru implementarea Pactului Verde European (Green Deal). Cercetarea în domeniul agricol respectă reglementările aflate în vigoare conform legii 45/2009. ASAS se confruntă cu probleme de litigiu, în mare majoritate privind aspecte legate de fondul funciar, ceea ce afecteaza buna funcționare a academiei și dezvoltarea proiectelor de cercetare științifică.
Din partea ASAS există o preocupare continuă pentru gestionarea patrimoniului genetic național și al viitorului zootehniei în România. În acest sens se are în vedere susținerea financiară a cercetării agricole, conform celor declarate în cadrul ședinței comisiei de Cristian Litan, secretar de stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Astfel de dezbateri le consider necesare în cadrul comisiei pentru știință și tehnologie deoarece întăresc relația de cooperare dintre parlamentari și instituțiile avizate pentru a dezvolta cadrul legislativ astfel încât să reflecte nevoile sesizate” a precizat deputatul bacauan Catalina Ciofu, PNL.