Acasă Actualitate ITM Bacau – amenzi pentru munca la negru

ITM Bacau – amenzi pentru munca la negru

0
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
somproduct.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
manukashop.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
neakaisa.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
creditprime.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
chilipirul-zilei.ro/
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

În cursul acestei luni, au fost controlaţi 214 de angajatori și au fost aplicate 32 amenzi, totalizând 238.600 lei.

 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

Inspectorii de muncă din cadrul corpului de control relaţii de muncă au verificat 133 de angajatori la care lucrau 9851 de salariați. Au fost aplicate 37 sancţiuni contravenţionale, din care 17 avertismente și 20 amenzi  în valoare totală de 204.800 lei.

Au fost depistați 9 angajatori care practicau muncă fără forme legale (9 persoane), fiind aplicate sancţiuni pentru munca la negru, în valoare de 170.000 leiTot în domeniul relaţiilor de muncă au mai fost aplicate sancţiuni pentru:

nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca suplimentara;
nerespectarea prevederilor legislatiei privind munca de noapte;
nerespectarea prevederilor legislatiei privind repausul saptamanal;
nerespectarea prevederilor H.G. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă  au fost controlaţi  81 agenţi economici. Pentru neconformităţile depistate, au fost aplicate 12 sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 68.000 lei și 203 avertismente.

Tot in acest domeniu, precizăm că au  fost inregistrate 12 comunicari de evenimente toate soldate cu incapacitate temporară de muncă.

Principalele nereguli sanctionate au fost :

nerealizare masuri  dispuse la controlul anterior
instruire necorespunzatoare
lipsa control medical
neintocmire plan de prevenire si protectie
echipamente de munca necorespunzatoare

In campania de verificare a respectarii masurilor de protectie a salariatilor impotriva noului coronavirus inspectorii ITM au efectuat 97 controale. In timpul actiunilor de verificare au fost gasite 87 de deficiente  fiind aplicate 70 de avertismente si 3 amenzi in valoare de 3.000 lei. Principalele nereguli sanctionate au fost lipsa sau purtarea necorespunzatoare a mastii de protectie de catre salariati  ,  neasigurarea triajului observational la intrarea in societate , lipsa unei persoane desemnate pt verificarea temperaturii si triaj epidemiologic, firmele nu au revizuit evaluarea factorilor de risc in contextul pandemiei cu noul coronavirus si unii operatori economici nu au luat masuri sa afiseze la loc vizibil masurile cu privire la prevenirea imbolnavirii cu virusul Sars-CoV-2.

Pe parcursul lunii februarie, au fost inregistrate 56 sesizari ,toate fiind solutionate. Majoritatea reclamatiilor , in numar de 31 au avut ca obiect neplata unor drepturi salariale restul petentilor reclamand incalcari ale legislatiei muncii referitoare la : concedierea individuala, munca nedeclarata, neplata orelor suplimentare sau refuzul angajatorilor de a elibera adeverinte.

La 01 martie 2021 in judetul Bacau erau inregistrate 12770 firme la care lucrau 119713 de angajati. Fata de inceputul lunii februarie se inregistreaza o crestere cu 55 de firme cu 995 de salariati .