ACTUALITATE

Măsurile de gestionare a frontierei pentru protejarea sănătății și asigurarea bunurilor și serviciilor esențiale în timpul pandemiei de COVID-19

 

Informare de presă

Ce este Uniunea Europeană?

 

 

Uniunea Europeană este o uniune economică și politică unică în lume, care reunește 27 de țări europene și acoperă aproape tot continentul.

La 1 ianuarie 2007, România a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implică atât drepturi, cât şi obligaţii. Toate acestea derivă din tratatele şi legislaţia adoptate de Uniunea Europeană de la înfiinţare până în prezent, la fel ca în cazul oricărui alt stat membru al Uniunii Europene.

Astăzi, Comisia Europeană, organismul executiv european condus de președintele Ursula von der Leyen, propune noi schimbări pozitive în parcursul european, tocmai pentru a îmbunătății legăturile economice, culturale, politice și mai ales valorile comune între statele membre ale Uniunii Europene. Comisia a propus o serie de 6 priorități, care să faciliteze schimbările necesare dezvoltării unui viitor mai bun pentru Europa.

 

Criza coronavirusului a evidențiat provocarea protejării sănătății populației evitând întreruperile liberei circulații a persoanelor, precum și livrarea de bunuri și servicii esențiale în toată Europa. Punerea în aplicare a politicilor uniunii privind verificările persoanelor și a mărfurilor ar trebui să fie guvernate de principiul solidarității dintre membrii statelor.

Președinta von der Leyen a declarat: „Măsurile noastre de a împiedica răspândirea  pandemiei de COVID-19 vor fi eficiente doar dacă ne coordonăm la nivel european. Trebuie să luăm măsuri excepționale pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri. Dar să ne asigurăm că bunurile și serviciile esențiale continuă să circule pe piața internă. Aceasta este singura modalitate de a preveni lipsa de echipamente medicale sau de alimente. Nu este vorba doar despre o problemă economică: Piața noastră unică este un instrument cheie al solidarității europene. Sunt în discuție cu toate statele membre pentru a înfrunta împreună, ca o Uniune, această provocare.”

 

 

Protejarea sănătății oamenilor

Persoanele identificate ca prezentând un risc de răspândire a COVID-19 ar trebui să aibă acces la asistență medicală adecvată, fie în țara de sosire, fie în țara de plecare, iar acest lucru ar trebui coordonat între cele două state.

Este posibil ca orice persoană care intră pe teritoriul național să fie supusă unor controale sanitare fără introducerea formală a controalelor la frontierele interne. Diferența dintre controalele sanitare normale și controalele la frontieră constă în posibilitatea de a refuza accesul persoanelor individuale. Persoanelor bolnave nu ar trebui să li se refuze intrarea, ci să li se acorde acces la asistență medicală.

Statele membre pot reintroduce controalele la frontierele interne din motive de politici publice, care, în situații extrem de grave, pot include sănătatea publică. Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate pentru a preveni apariția unor număr mare de oameni într-un singur loc (de exemplu, cozile), mărind astfel posibilitatea răspândirii virusului. Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua controale medicale doar de o parte a frontierei.

Toate controalele la frontieră ar trebui să se aplice proporțional și ținând cont de sănătatea oamenilor. Statele membre trebuie să primească întotdeauna cetățenii și propriii rezidenți și ar trebui să faciliteze tranzitul altor cetățeni și rezidenți ai UE care se întorc acasă. Cu toate acestea, statele membre pot lua măsuri precum impunerea unei perioade de autoizolare, în cazul în care aceste cerințe corespund cu cele adresate cetățenilor lor.

Statele membre ar trebui să faciliteze trecerea graniței pentru lucrătorii transfrontalieri, în special, dar nu limitat la cei care lucrează în sectorul sănătății și industriei alimentare, precum și pentru alte servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copiilor, persoanelor în vârstă, personalul critic pentru utilități).

Asigurarea fluxului de bunuri și servicii esențiale

Libera circulație este fundamentală pentru menținerea disponibilității mărfurilor. Acest lucru este deosebit de important pentru cele esențiale, cum ar fi proviziile de alimente, inclusiv efectivele de animale, echipamentele medicale vitale, precum și cele de protecție. La un nivel mai general, măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor esențiale de interes general și ale economiilor naționale, respectiv a economiei UE în ansamblu. Statele membre ar trebui să desemneze culoare prioritare pentru transportul de mărfuri (de exemplu, prin „culoare verzi”).

Pe baza aceluiași principiu, circulația în condiții de siguranță pentru lucrătorii din domeniul transporturilor, inclusiv pentru mecanicii de tren și soferii de camion, piloții și personalul de bord, este un factor esențial pentru a asigura circulația adecvată a bunurilor și a personalului cheie.

 

Nu ar trebui să se impună certificări suplimentare pentru mărfurile care circulă în mod legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, nu există nicio dovadă că alimentele  reprezintă o sursă de transmitere a COVID-19.

Mai multe informații pentru cetățeni despre subiectul prezentat mai sus se pot regăsi pe platformele oficiale ale Uniunii Europene: www.europa.eu, https://ec.europa.eu/commission/index_ro, http://www.europarl.europa.eu/portal/ro. Daca aveți întrebări despre Uniunea Europeană puteți contacta telefonic serviciul „Europe Direct” la numarul: 00 800 6 7 8 9 10 11 de oriunde în Uniunea Europeană, sau puteți lua legătura cu un centru de informare „Europe Direct” din zona dvs. pentru a obține informații sau a participa la un eveniment local. În județul Bacău funcționează încă din anul 2008 două centre de informare Europe Direct: la Bacău, având structură gazdă Universitatea „Vasile Alecsandri” și în orașul Comănești sub găzduirea administrației locale.

 

Contact Europe Direct Valea Trotușului Comănești

Manager – Jitaru Narcis,

Tel: 0234 370 401  Mobil: 0741119633

 

 

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura