SOCIALUltima ORA

Treziți mai devreme și nopti mai scurte: schimbarea la ora de vară se apropie

Treziți mai devreme și nopti mai scurte: schimbarea la ora de vară se apropie

Odată cu sosirea lunii martie, intrăm într-o nouă etapă a calendarului nostru, iar schimbarea la ora de vară va servi drept amintire că vara se apropie cu pași rapizi. Cu toate acestea, în timp ce așteptăm cu nerăbdare zilele mai lungi și călduroase, există unele țări care își pun întrebări cu privire la relevanța și utilitatea acestei tradiții.

Trecerea la ora de vară va avea loc între sâmbătă, 30 martie 2024, și duminică, 31 martie, marcând începutul oficial al acestui sezon. În România, acest proces implică ajustarea ceasurilor cu o oră înainte, la ora 3:00, care devine astfel ora 4:00. Astfel, această schimbare aduce cu sine o scurtare a nopții, iar 31 martie va fi cea mai scurtă zi a anului, cu doar 23 de ore.

Echinocțiul de Primăvară marchează începutul primăverii astronomice în emisfera nordică și al toamnei în emisfera sudică. Acest moment special are loc când Soarele trece prin punctul vernal, unul dintre cele două puncte în care ecliptica intersectează ecuatorul ceresc. La Echinocțiul de Primăvară, ziua și noaptea au aceeași durată, iar durata zilei va crește treptat până la Solstițiul de Vară, atunci când se înregistrează cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte a anului.

Deși schimbarea la ora de vară aduce cu sine un sentiment de anticipare pentru venirea verii și zilele lungi, există și voci critice care pun sub semnul întrebării relevanța acestei practici.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura