Acasă Actualitate Veste buna -stimulent de inserție pentru parinti

Veste buna -stimulent de inserție pentru parinti

0
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
somproduct.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
manukashop.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
neakaisa.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
creditprime.ro
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
chilipirul-zilei.ro/
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

Un proiect de OUG vine in sprijinul oărintelui aflat în concediu pentru creşterea copilului, care alege să revină la muncă oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de şase luni. Acesta va încasa stimulent de inserţie în valoare de 1.500 de lei lunar. Părintele va primi aceşti bani până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.

 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE
 ASIGURĂM CONFIDENȚIALITATE

 

Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică un proiect de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizaţia lunară pentru creșterea copiilor.

Părintele aflat în concediu pentru creşterea copilului poate alege între două niveluri ale stimulentului de inserţie, în funcţie de data la care vrea să revină la muncă, reiese din proiectul de act normativ.

Părintele va alege între două niveluri ale stimulentului de inserţie:

1.500 de lei lunar pentru părintele care, în perioada în care e îndreptăţit să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului, obţine venituri supuse impozitului oricând înainte de împlinirea de către copil a vârstei de şase luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilități. Părintele care întruneşte condiţia menţionată anterior va încasa stimulent de inserţie în valoare de 1.500 de lei lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi;

650 de lei lunar pentru părinţii aflaţi într-una dintre situaţiile enumerate în continuare:

  • pentru părintele care, în perioada în care e îndreptăţit să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului, obţine venituri supuse impozitului oricând după împlinirea de către copil vârstei de şase luni, respectiv un an în cazul copilului cu dizabilităţi. Părintele aflat în situaţia de mai sus va primi stimulent în valoare de 650 de lei lunar până la împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi;

 

  • pentru părintele care, în perioada în care e îndreptăţit să beneficieze de concediu pentru creşterea copilului, obţine venituri supuse impozitului oricând după împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani în cazul copilului cu dizabilităţi. Părintele va încasa lunar 650 de lei de la stat până la împlinirea de către copil a vârstei de trei ani, respectiv patru ani în cazul copilului cu dizabilităţi.

 

  • pentru părintele care obţine venituri supuse impozitului oricând în perioada în care se află în concediul pentru îngrijirea copilului cu dizabilități cu vârsta între 3 – 7 ani.

Acestea sunt doar câteva dintre schimbările anunţate de guvern prin proiectul de act normativ. Proiectul de OUG poate fi consultat integral la acest link.

Atenţie! Măsurile fac parte dintr-un proiect de act normativ, drept care deocamdată nu se aplică. Ca să intre în vigoare, ordonanţa trebuie să fie adoptată de guvern şi publicată în Monitorul Oficial. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a acestei ordonanțe de urgență se vor modifica în mod corespunzător şi normele metodologice de aplicare a OUG nr.111/2010.
Abia după ce noile norme de aplicare pentru OUG 111 din 2010, actualizate în acord cu măsurile anunţate de Economica.net în acest material, vor intra în vigoare, părinţii vor putea încasa noile niveluri ale stimulentului de inserţie. Vom reveni cu detalii despre acest subiect îndată ce le vom obţine.