Acasă ACTUALITATE 3 BĂCĂUANI AU ÎNCĂLCAT ARESTUL LA DOMICILIU

3 BĂCĂUANI AU ÎNCĂLCAT ARESTUL LA DOMICILIU

0

În perioada 02-03 mai a.c., poliţiştii băcăuani au efectuat verificări la domiciliile unor persoane faţă de care a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu. Trei tineri au fost depistaţi încălcând această măsură.

Poliţiştii băcăuani angrenaţi în activităţile de menţinere a ordinii şi liniştii publice pe raza judeţului au efectuat verificări la domiciliile unor persoane aflate sub măsura arestului la domiciliu. Astfel, pe raza comunelor Sascut şi Faraoani, poliţiştii au constatat că trei tineri, cu vârste cuprinse între 19 şi 30 de ani, nu ar fi respectat măsura preventivă, fiind plecaţi de la domciiliu fără a avea acest drept. Faţă de aceştia, poliţiştii au sesizat instanţa de judecată competentă cu propunere de înlocuire a măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv.

Măsura arestului la domiciliu este o măsură preventivă ce este reglementată în Codul de procedură penală şi constă în obligaţia impusă inculpatului, pe o perioadă determinată, de a nu părăsi imobilul în care locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta.

Efectivele angrenate în activităţile de menţinere a ordinii şi siguranţei publice, polițiștii din cadrul secțiilor de poliție rurală, polițiștii din cadrul poliției transporturi și polițiștii de proximitate verifică, prezența persoanei supravegheate în imobilul în care se execută arestul la domiciliu.

Atunci când se constată nerespectarea cu rea-credinţă a măsurii şi a obligaţiilor impuse inculpatului, poliţistul desemnat cu supravegherea întocmeşte o sesizare motivată pe care o înaintează, de îndată, procurorului, în cursul urmăririi penale, judecătorului de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau instanţei de judecată, în cursul judecăţii în vederea înlocuirii măsurii arestului la domiciliu cu măsura arestului preventiv.