Acasă ACTUALITATE CUM A AJUNS DORINA DIN BACĂU SĂ FIE UN CHEF CELEBRU ÎN...

CUM A AJUNS DORINA DIN BACĂU SĂ FIE UN CHEF CELEBRU ÎN ITALIA ȘI PROFESOR LA ACADEMIA DIN BOLOGNA

0

Originară din comuna Brusturoasa, județul Bacău, Dorina Burlacu a ajuns în Italia în 1993. S-a stabilit la Reggio Emilia, unde i-a uimit italieni cu măiestria și excelența ei în bucătărie. Dorina este chef bucătar, profesor cu un Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna – Italia. Este unicul bucătar-chef femeie de origine română care a obținut titlul la această Academie.

 

Restaurantul „Libra” al Accademia di Nutrizione Culinaria, din centrul oraşului Bologna, este unic în Europa prin tipurile de mâncare servite, cu reţete certificate şi echilibrate nutriţional. În acest restaurant, Dorina Burlacu prepară paste proaspete, tipic italiene.

Un moment foarte important în cariera sa a fost cursul de perfecționare la Alma, Școala Culinară Internațională din Colorno (Parma), fondată de către marele chef Gualtiero Marchesi, denumit în 1974 de către New York Times cel mai mare chef italian din lume. Ulterior, Dorina Burlacu a fost instruită de chef Massimo Bottura, al cărui restaurant de trei stele Michelin, Osteria Francescana, din Modena, a fost declarat între 2016-2018 drept cel mai bun restaurant din lume, și de Ferran Adria, proprietarul restaurantului El Bulli, din Spania, cotat și el tot cu trei stele Michelin.

A uimit și Franța cu talentul ei

În prezent, Dorina colaborează cu Academia de Artă Culinară – Cucina Evolution din Parma, în cadrul căreia a făcut un masterat în Culinary Nutrition cu teza bazată pe Erbazzone Reggiano, un fel de mâncare tradițională a orașului Reggio Emilia, care constă din aluat tip foietaj umplut cu frunze de sfeclă și spanac, unse cu untură.

Calitățile și talentul au propulsat-o în cadrul evenimentelor gastronomice de la Paris, unde a participat la o conferință dedicată rolului important al femeilor „cheffes” italiene și franceze la Louvre, și unde a avut marea onoare de a fi împuternicită să creeze o filială în Italia a asociației „Cheffes d’içi et d’ailleurs” care are rolul de a reuni toate femeile „cheffes”, de a elabora și promova noile tendințe ale gastronomiei.

sursa