Acasă Cultură & Educație Eroul național Gheorghe Turturică se întoarce acasă

[FOTO] Eroul național Gheorghe Turturică se întoarce acasă

0


Eroul național Gheorghe Turturică se întoarce acasă: O revenire emoționantă în comuna Gura Văii- reînhumare istorică

Locuitorii comunei Gura Văii primesc cu bucurie și emoție vestea că eroul lor, Gheorghe Turturică, se va întoarce pe meleagurile natale. Și asta după o lungă și dificilă procedură de deshumare și reînhumare. Sublocotenentul Gheorghe Turturică a pierit la Ilieni, satul Doboli de Jos, lângă Sfântu Gheorghe, revine în mijlocul comunității.

Eroul național Gheorghe Turturică se întoarce acasă
Această inițiativă a fost demarată acum doi ani și a întâmpinat numeroase obstacole și provocări. Cu toate acestea, primarul comunei Gura Văii, Silviu Tinei, nu s-a lăsat descurajat. Acesta a continuat cu hotărâre procedurile necesare. O dificultate suplimentară a fost dată de faptul că acest demers reprezintă o premieră în județul Bacău și chiar în întreaga Românie. Pana acum nu a mai fost efectuată o astfel de deshumare și reînhumare pentru un erou național.

După obținerea tuturor autorizațiilor necesare, primarul Silviu Tinei a luat legătura cu primarul din Ilieni și l-a informat despre intenția sa. A contactat o echipă de arheologi disponibili să conducă această procedură complexă. Într-o zi de luni, pe 15 mai, echipa de arheologi condusă de Gheorghe Petrov a început săpăturile. După două ore, au fost descoperite primele rămășițe ale eroului Turturică. Potrivit informațiilor păstrate acesta a fost înmormântat cu onoruri militare de către camarazii săi acum 79 de ani. Pământul care l-a îmbrăcat pe eroul Turturică timp de atâta vreme a fost dat deoparte.

Ziua următoare, marți, 16 mai, a avut loc o slujbă religioasă în memoria tânărului curajos. La doar 28 de ani, a avut curajul să oprească înaintarea unui tanc cu o simplă grenadă în mână. Locuitorii comunei Gura Văii s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu și a-l primi pe eroul lor înapoi acasă.

Această reînhumare istorică ce va avea loc chiar de Ziua Eroilor este un moment de mare importanță pentru întreaga comunitate și pentru județul Bacău.