Acasă POLITICA Victorie legislativă pentru locuitorii din Comănești

Victorie legislativă pentru locuitorii din Comănești

0

Victorie legislativă pentru locuitorii din Comănești: reducerea vârstei de pensionare pentru victimele poluării remanente

Inițiativa deputatei Cătălina Ciofu de reducere a vârstei standard de pensionare pentru locuitorii afectați de poluarea remanentă în orașul Comănești și în zona înconjurătoare a primit un important aviz favorabil. Raportul de adoptare a fost înaintat către comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților, semnificând un pas important în direcția recunoașterii suferinței acestor persoane și acordării unui sprijin adecvat.
Inițiativa depusă de deputata Cătălina Ciofu are drept scop reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare pentru locuitorii din Comănești și pentru cei aflați într-o rază de 8 km, care au fost expuși la poluarea remanentă cauzată de exploatarea și arderile de cărbune. Aceasta vine în urma unei analize atente a situației și a impactului negativ asupra sănătății populației din această zonă.
Poluarea remanentă, rezultată din activitățile industriale și energetice anterioare, poate avea consecințe grave asupra sănătății oamenilor, contribuind la apariția unor afecțiuni și afectând calitatea vieții. Prin urmare, acordarea unei facilități precum reducerea vârstei de pensionare fără penalizare este o măsură justă și necesară pentru a compensa impactul negativ asupra sănătății și pentru a oferi un sprijin concret comunității afectate.

Victorie legislativă pentru locuitorii din Comănești
“Ca majoritatea colegilor mei, am privilegiul să iau contact cu problemele și grijile cetățenilor din teritoriu, cele cu care se confruntă oamenii de zi cu zi.

Iar în această dimineață am adus în atenție membrilor comisiei pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților o situație de fapt: în orașul Comănești din județul Bacău a existat exploatare de cărbune brun timp de aproape 170 de ani, până recent în anul 2005, luna mai, când s-au închis lucrările în subteran a ultimelor sectoare din bazinul carbonifer al Comăneștiului, cu proiect de închidere și ecologizare.

Localitatea Borsec a fost inclusă în lista localităților ai căror locuitori beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalități ca urmare a exploatării cărbunelui în minele din zonă. Însă în Borsec a existat o subfilială a Minei din Comănești, și ar fi peste limitele înțelegerii de ce locuitorii orașului Comănești nu ar putea beneficia de această compensare a vârstei standard de pensionare. Cu atât mai mult cu cât locuitorii orașului Comănești au fost afectați de poluarea remanentă și datorită arderii cărbunelui de la Termocentrala din oraș care a funcționat în perioada anilor 1954 – 2000 la capacitate de 24 MW.

Într-un raport recent întocmit de mișcarea Europe Beyond Coal, sub egida Alianței pentru sănătate și mediu (HEAL) sunt menționate date cu privire la impactul poluării cronice ca urmare a arderii cărbunelui la termocentralele din Balcanii de Vest care nu sunt echipate cu tehnologii care să elimine dioxidul de sulf și provoacă efecte nocive asupra sănătății oamenilor cumulând 88% din costurile medicale suportate de sistemul medical.
Pe baza acestui raport, în cazul Termocentralei din orașul Comănesți putem estima că la o capacitate de productie de 24 MW s-a produs o poluare de 10200 tone/an de SO2 (dioxid de sulf), fapt ce a provocat costuri în sistemul de sănătate de milioane de euro, și pierderi inestimabile de vieți omenesti.
Le mulțumesc colegilor pentru înțelegere și pentru votul favorabil acordat azi în cadrul Comisiei pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților” a precizat deputata Catalina Ciofu.

Adoptarea raportului în comisia pentru muncă și protecție socială reprezintă un pas important în procesul legislativ, aducând inițiativa mai aproape de implementare. Aceasta evidențiază recunoașterea nevoilor speciale ale comunității din Comănești și determinarea de a lua măsuri concrete pentru a le sprijini. Odată ce inițiativa va trece de toate etapele legislative, aceasta va aduce un beneficiu semnificativ pentru locuitorii afectați, permițându-le să se bucure de o pensie mai devreme, fără a fi penalizați.
Este important să subliniem că astfel de inițiative reprezintă un exemplu de implicare activă a parlamentarilor în rezolvarea problemelor comunităților locale și în asigurarea unui tratament echitabil pentru persoanele afectate de situații speciale. Prin demersurile lor, aceștia contribuie la îmbunătățirea legislației și la crearea unui cadru adecvat de protecție socială.