ACTUALITATEUltima ORA

Palatul Ghika Comanesti intra in reabilitare

Miercuri, 25 August, de la ora 16, la Palatul Ghika din Comanesti, in prezenta unui public numeros a avut loc o conferința de presa privind reabilitarea Monumentului Palatul Ghika- un obiectiv istoric care după îndelungi litigii in instanța a reușit sa revină in patrimoniul orasului Comanesti.
In sala Palatului Ghika, la prezentarea proiectului au fost locuitori ai orasului Comanesti, elevi și liceeni, cadre didactice din localitate, reprezentantii administrației publice locale dar și parlamentari este vorba de deputatul PNL Catalina Ciofu.

“Am facut eforturi pentru a rascumpara Palatul si Parcul Ghica un simbol al Comanestiului, pentru al reda comunitatii noastre. Urmeaza pas cu pas sa l reabilitam si sa l modernizam sa i redam adevarata lui valoare” a declarat primarul orasului Comanesti, Viorel Miron.

In cadrul conferinței de presa a fost prezentată și povestea Palatului Ghika.

Palatul Ghika, este situat în orașul Comănești din județul Bacău, în imediata apropiere a gării C.F.R. Comănești.
Palatul Ghika Comănești este o superbă construcție în stil baroc, ce a fost ridicată în anul 1885 la comanda lui Dimitrie N. Ghika, după planurile arhitectului Albert Galleron, cunoscut pentru construirea Ateneului Roman şi a clădirii Băncii Naţionale. Palatul, construit de meșteri italieni, a fost ridicat în scopul de a servi ca reședință a familiei Ghika. Palatul are parter și etaj, 28 de încăperi care aveau diferite funcționalități (dormitoare, bibliotecă, sală de primire, sală pentru trofee de vânătoare, anexe). După al Doilea Război Mondial, Palatul Ghika Comănești a fost, pe rând: orfelinat, școală, Casa Pionierului, iar din anii 80 până în prezent adăpostește Muzeul  Etnografic și de Artă “Dimitrie N.Ghika“. După ani de litigii, Palatul Ghika și Parcul au fost achiziționate de Primăria orașului Comănești în anul 2019 și va rămâne în continuare un simbol al orașului, o moștenire culturală redată Comăneştiului și comăneștenilor” a relatat in deschiderea evenimentului Cristina Hanganu.

Totodata, in cadrul evenimentului prof. Lavinia Misaila, inspector adjunct al ISJ Bacau, a prezentat strânsă legătura dintre Asociatia Cultural Științifică Dimitrie Ghika- Comanesti și Palatul Ghika Comanesti.

Asociația Cultural Științifică ”Dimitrie Ghika – Comănești”, constituită în anul 2013, este o persoană juridică de drept privat, autonomă, nonguvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ, legal constituită, care are sediul în Comănești, strada Republicii nr 38, cu alte cuvinte chiar în clădirea în care ne aflăm,Palatul Ghika Comănești.
Scopul principal al Asociației ”Dimitrie Ghika – Comănești” este de a promova datele istorice și științifice referitoare la familia Ghika – Comănești, de a promova cunoașterea activității cultural științifice a membrilor familiei Ghika pe plan internațional și local, precum și realizările în diferite domenii ale unor personalități locale.

Unul din cele mai importante evenimente găzduit de Asociația Cultural Științifică ”Dimitrie Ghika – Comănești”, este Simpozionul Internațional ”Dimitrie Ghika Comănești” – In memoriam, activitate culturală ce se desfășoară anual în Sala Coloanelor din Palatul Ghika Comănești și este parte integrantă a evenimentelor dedicate Zilelor orașului Comănești” a explicat prof Lavinia Misaila.

Proiectului de consolidare – restaurare a ”Palatului Dimitrie Ghika Comănești” este finanțat de Institutul National al Patrimoniului.
În această etapă a proiectului
pentru a se stabili lucrările de consolidare pentru asigurarea stabilității și rezistenței clădirii la normele de proiectare actuale, sunt necesare studii de specialitate, expertiza tehnica si DALI ( documentație de avizare a lucrărilor de intervenție) pentru monumentele istorice. Această etapă a Proiectului de consolidare – restaurare a ”Palatului Dimitrie Ghika Comănești” a început de curând și se află în derulare.

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button

Descoperă mai multe la Acum TV

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura